Om du älskar blomkål lika mycket som jag så kommer denna soppa lätt bli din nya favorit. Smarrig ungersk blomkålssoppa som kan tillagas på olika vis. Man kan tex ha i klimp/dumplings för att göra soppan extra matig. Det går jättebra at använda växtbaserad creme fraiche, som tex havre fraiche om man vill göra soppan vegansk. Man kan även ersätta mjölet med majsstärkelse för ett glutenfritt alterniv. Recept kommer från min vegetariska kokbok, Zeinas Green Kitchen.
4 portioner
1 gul lök
2–3 morötter
1 blomkålshuvud (ca 900 g)
olja till stekning
2 tsk paprikapulver (gärna ungerskt)
1-2 st grönsaksbuljongtärningar
ca 8 dl hett vatten
3 dl crème fraiche eller havre fraiche
salt och svartpeppar
1 msk vetemjöl
3–4 msk finhackad färsk persilja
Gör så här
Finhacka löken. Skär morötterna i slantar och dela blomkålen i buketter. Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök, morot och paprikapulver under omrörning i 3–4 minuter. Tillsätt blomkål, buljongtärning och vatten. Låt soppan puttra under lock i cirka 15 minuter.
Blanda crème fraiche och vetemjöl i en skål. Ta cirka 1 deciliter vätska från soppan och blanda noggrant ner i skålen med en gaffel. Vispa ner blandningen i kastrullen och låt soppan puttra i cirka 3 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar. Dra bort kastrullen från värmen, garnera med persilja och servera!
Så himla god