Mujadara makhbosa- Vegansk gryta med linser

Mujadara makhbosa betyder typ “sönderkokt mujadara”. En favorit i bland annat Palestina, Syrien och Libanon. En klassisk mujadara görs med gröna linser och kokas inte på samma sätt som mujadara makhbosa görs. Denna rätt påminner mer om Mellanösterns mest populära soppa, shorbet adas. Mujadara makhbosa har en grötaktig konsistens och serveras gärna med bröd. Fantastiskt god gryta som enkelt görs på få ingredienser. 

4 portioner
3 dl röda linser
1 dl ris (jasmin- eller basmatiris passar perfekt)
3 st gula lökar
Ca 1-1,2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Citron
Picklade grönsaker
Grönsaksstavar
Bröd

Recept på mujadara hittar du HÄR!

Recept på shorbet adas hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta riset och blötlägg i ljummet vatten i 15 min, sila sedan av. Tvätta linserna och lägg i en gryta med 1 liter hett vatten. Koka upp och skumma av. Tillsätt riset, buljong, salt och peppar. Rör om och låt grytan puttra på medelvärme under grytlock i ca 20-30 min, tills riset och linserna är färdigkokta. Rör om med jämna mellanrum. Ha koll och se till att grytan inte bränns vid i botten av grytan. Det kommer bli en tjock grötaktig blandning.

Späd eventuellt ut med mer vatten om grytan känns för tjock. Om grytan känns för lös låter du den koka utan lock tills vätskan kokar bort.

Skär löken i strimlor, inte för tunna strimlor. Hetta upp ca 4 msk olja i en stekpanna och stek löken tills den blir lätt karamelliserad. Löken ska få en gyllenbrun färg. Lägg undan lite av löken till garnering. Vänd i den stekta löken i grytan, få även med oljan som du stekt löken i. Smaksätt med spiskummin. Låt koka i 5-6 min till utan lock.

Lägg upp grytan på ett fat, garnera med stekt lök. Pressa lite citron över och ät gärna med bröd och grönsaker bredvid. Sahten (smaklig måltid)! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close