Salsa roja är en het mexikansk tomatsalsa som är ett fantastiskt tillbehör till grillat. Även väldigt gott att servera med en het chiligryta, till tacos eller som dippa med nachochips.
1 skål salsa roja
5 st tomater
2-4 röda chili (justera hetta efter smak)
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 liten bunte färsk koriander
1,5 tsk socker
Salt & peppar
Gör såhär:
Lägg tomaterna och chili i en helt torr stekpanna. Låt dem “grillas” på medelvärme tills skalet på grönsakerna får en fin grillad färg och de mjuknar. Chilin blir klar fortare än tomaterna. Låt svalna. Skala chilin men behåll skalet på tomaterna. Lägg i en mixer tillsammans med vitlök, löken, saften från 1 lime, salt, peppar och socker. Mixa till önskad konsistens, antingen slät eller med bitar i. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lime eller salt. Finhacka koriander och vänd i salsan. Servera som tillbehör till grillat, tacos, chiligryta eller som dippa med nachochips. Håller sig i kylen 3-4 dagar och ca 2 månader i frysen.