Saffransbuns med pepparkaka och frosting

REKLAM FÖR BOSCH

Vid det här laget har ni säkert förstått att jag älskar min MUM5 från Bosch. Jag har använt den flitigt till allt från att arbetat tuffa degar, rört ihop smet till att vispa maräng. Jag är så otroligt nöjd med den. Låt dig inte luras av att den är lätt och liten i storleken. Den rostfria bunken rymmer hela 3,9 l, och är utformad för att klara av knådning på bästa sätt. Du får plats med upp till 1.9 kg jäsdeg eller 2.7kg kaksmet och degkrokarna fångar allt i bunken när den arbetar. Idag bjuder jag på saftiga saffransbuns med pepparkakssmak och frosting.

Läs mer om BOSCH MUM5 HÄR!

Saffransbuns med pepparkaka och frosting:
Degen

4 dl mjölk
1,5 g saffran 
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kvarg, 10 %
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
150 g riven mandelmassa
1 liten påse pepparkakskrydda (18 g)
Pensling:
1 uppvispat ägg
Frosting:
200 g färskost
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kvarg. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget samtidigt som köksmaskinen är igång. Knåda degen smidig ca 10 min med köksmaskin eller dubbelt så länge för hand. När du knådar degen med MUM5 ser du med hjälp av köksmaskinens timer hur länge degen har arbetats, så smidigt att låta den sköta det. Under tiden kan du kanske plocka bort allt du har tagit fram för att få till din deg.  Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en separat skål.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred fyllning på degen och rulla från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i ca 45-60 min.

Värm ugnen till 200°, över och under värme. Pensla bullarna med ägg och grädda sedan mitt ugnen i ca 25 min, tills bullarna får en fin färg. Ta ut från ugnen och låt svalna.

Blanda ihop alla ingredienser till frostingen i en bunke med köksmaskinens ballongvisp eller en elvisp. Bred frostingen jämnt över bullarna. Servera direkt eller förvara i kyl fram till servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close