Khachapuri- Georgiskt ostbröd

Det här mina vänner är ett av det godaste bröden jag någonsin har bakat eller smakat i mitt liv! Vilket fantastiskt bröd. Luftigt och mjukt bröd fylld med massa ost. Ljuvligt god. Det är ett georgiskt ostbröd som påminner om pizza. Du kan servera brödet som en hel rätt med sallad bredvid, som en sidorätt eller som en aptitretare innan maten.
 
3 stora bröd eller 6 små
Deg:
30 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst)
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 9 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
1 tsk salt
Fyllning:
200 g fetaost (gärna bulgarisk eller grekisk fetaost)
200 g riven mozzarella
200 g riven ost (gärna en med mycket smak, som västerbottensost eller cheddarost)
2 ägg
Salt efter smak
Tillsättning till avlånga bröd:
Ägg
Pensling:
2 äggulor
Smör

Gör såhär:
Degen: Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten. Degen klarar sig fint i kylen upp till 12 timmar, se bara till att täcka den väl så den inte torkar ut. Lägg upp degen på mjölad bakbord och dela den i 3 eller 6 delar. Om du vill ha stora bröd delar du degen i 3 delar, för mindre bröd delar du degen i 6 delar. Täck degen med bakduk.

Fyllningen: Blanda alla ostsorter i en bunke. Tillsätt två uppvispade ägg och blanda ordentligt tills du får en smet. Smaka av med lite salt, om du har starkt lagrade ostar så behövs inte saltet, smaka dig fram. Gör 3 stora eller 6 små bollar av ostmassan.

Värm ugnen till 225°. Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtar. Du kan forma dina bröd på två olika sätt.

Runt bröd: Mjöla bakbordet. Kavla ut en degbit till en rund platta lika stor som en pizza. Ta en ostboll och lägg den mitt i degen. Vik ihop kanterna och nyp degen ordentligt. Tänk på att mjöla bakbordet vid behov så degen inte fastnar på bordet. Tryck ut luftbubblor försiktigt. Kavla brödet tills du får ett fint runt bröd. Pensla brödet med äggula och gör sedan ett litet hål mitt i brödet. Hålet i brödet gör att brödet inte spricker vid gräddning. Baka brödet mitt i ugnen tills den blir gyllene, ca 20 min, tiden kan variera beroende på hur stort bröd du har gjort. Så fort du tar ut brödet från ugnen klickar du lite smör över det, pensla det smälta smöret jämnt över brödet. Servera gärna brödet nybakat och varmt. Brödet funkar alldeles utmärkt att frysas in.

Avlångt bröd med ägg: Kavla ut en degbit till en avlång platta. Rulla in kanterna och forma brödet som bilden nedan. Nyp ihop kanterna ordentligt. Tryck ut en ostboll i brödet. Baka mitt i ugnen tills brödet får lite färg men inte är helt klart. Ta ut brödet från ugnen och gör en liten grop i osten med en sked. Knäck ett ägg i gropen. Ta in i ugnen och baka i ytterligare ca 10 min, tills ägget stelnar och brödet är färdiggräddat. Servera gärna brödet nygräddat och varmt.

  

Join the Conversation

 1. Peter says:

  Georgisk mat (men också vin!) står högt i rank i Östeuropa, men i Sverige vet knappt någon något om landet till trots dess lilla storlek. Khachapuri är riktigt, riktigt gott! Du får göra en post om Khenkali också (georgiska “köttknyten” med en väldigt saftig köttfärs + koriander m.m.) 🙂

 2. Tack! Påminner det om turkiska acma och pogaca?

 3. Khachapuri
  Det godaste ostbrödet

 4. Julja says:

  Hej!
  30 g färsk jäst motsvara torra jäst hur mycket.

  MVH , Julija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close