Peshwari Naan-Pakistansk bröd

Första gången jag smakade Peshwari Naan var i en pakistansk restaurang. Servitören som tog min beställning himlade lite lätt med ögonen när jag beställde naan till min gryta. Jag frågade vad det där handlade om och han svarade att jag inte ska ta naan. “Det tar man ju alltid när man beställer indiskt eller pakistanskt, ta Peshwari Naan, lita på mig, du kommer att tacka mig sen”! Sagt och gjort, jag beställde det till min gryta och han fick ett stort tack för tipset. Vilka smaker! Helt klart annorlunda än klassiska naan. Peshwari Naan är söt smaken och känns mer som ett fikabröd. Trots dom söta smakerna är brödet ett ljuvligt tillbehör vid en kryddig och mustig gryta. På bilden nedan har jag serverat brödet med Korma, recept HÄR!

6 st bröd
Degen:

1 tsk torrjäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk socker
Ca 6 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk rapsolja
3 msk turkisk yoghurt
Fyllning:
1 dl skalade pistagenötter (kan ersättas med sötmandel. Du kan även mixa både mandel och pistage)
1 dl riven kokos
1 dl sultanrussin
2 msk ljus sirap
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Pensling:
Smält smör

Recept på Korma hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda jäst med vatten och socker, låt stå i 10 min. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Tillsätt olja och yoghurt med dom torra ingredienserna och blanda noga med en träslev eller händerna.

Häll dom torra ingredienserna över degvätskan och arbeta ihop en smidig deg, gärna med en bakmaskin i ca 10 min. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl om degen känns för kladdig. Den ska gärna vara lite kladdig i konsistensen. Täck bunken med plast och låt jäsa i 45-60 min i rumstemperatur. 

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i sex lika stora bitar och forma till bollar. Lägg degbollarna på en mjölad bricka, täck med en bakduk och låt vila i 15 min.

Mixa ihop ingredienserna till fyllningen tills du får en bredbar och slät massa. Tillsätt eventuellt mer sirap om fyllningen känns svår att mixa ihop.

Ta en degboll och kavla ut till ett runt bröd, kavla inte ut allt för mycket eller för tunt. Lägg en klick fyllning mitt på degen och vik sedan in kanterna till mitten. Tryck ihop degen ordentligt, mjöla degen med jämna mellanrum för att undvika att brödet fastnar på bakbordet. Kavla ut ett runt eller avlångt bröd. 

Hetta upp en helt torr stekpanna, stek brödet på hög värme (ej högsta) ca 4-5 min på varje sida, tills brödet får en fin gyllene yta. Lägg på ett fat med bakplåtspapper eller kökshandduk och pensla med smält smör. Servera gärna bröden nystekta och varma.

Join the Conversation

  1. Hej, ska testa att göra dessa i eftermiddag, undrar om det går bra att frysa dem efter de är bakade?
    Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close