Zapiekanka- Varma mackor på polskt vis

Riktigt goda varma mackor på polskt vis. Det här är verkligen en varm macka deluxe som samtidgt är väldigt enkel. Rostad baguette toppad med massa smörstekta champinjoner och riven ost. Zapiekanka toppas gärna med ketchup och salladslök vid servering. I polen är detta mycket populär streetfood. Man kan variera sin zapiekanka och även tillsätta salami eller varför inte byta ut champinjonerna till kantareller. Jag gillar sting så jag bytte ut ketchupen mot sriracha. Urläckert!

6 små portioner
1 stor baguette
300 g färska champinjoner (eller en annan svampsort som tex kantareller)
1 gul lök
25 g smör till stekning + lite extra smör till att bre på baguetterna
Ca 150 g riven ost
Salt & peppar
Garnering:
Ketchup eller sriracha (jag tog sriracha)
Finhackad salladslök eller gräslök
TIPS! Du kan även toppa bröden med salami innan du bakar dem.

 

Gör såhär:
Hacka lök och champinjoner i små tärningar. Hetta upp smör och stek löken tills den får lite färg. Vänd i champinjonerna och stek tills de slutar vätska sig och får en fin färg. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 225°. Dela baguetten i 3 delar och dela sedan varje bit i mitten. Bred smör på bröden och lägg på en plåt. Lägg champinjonfyllningen på brödskivorna. Toppa med riven ost. Baka mitt i ugnen i ca 7 min. Toppa med salladslök och srircha eller ketchup. Servera genast!

Join the Conversation

 1. Natalia says:

  Hej!
  Jag kommer från Polen och blev väldigt glad när jag såg, att det fanns några polska recept på din blogg 😀 Detta recept är verkligen jättebra!

 2. Yvonne Ekman eriksson says:

  Vill ha detta recept

 3. Anna-Leena says:

  Nu är det svamptider och gott om kantareller. Maken kom hem med kantareller och nu ska det vankas kantarellsmörgåsar till kvällsteet. Jag visste inte att det här är ett polskt recept har ätit sådana varma mackor sedan barndomen i Finland. Mums! Polsk mat är god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close