Fyllda paprikor i tomatsås

Fyllda paprikor som får puttra i en tomatsås. Vilken härlig gryta, mustig och riktigt god. Den är dessutom vacker att se på med paprikor i olika färger som varvas i grytan. Denna rätt gick hem hos alla i mitt lilla hushåll så den kommer definitivt att lagas flera gånger.

10 st fyllda paprikor, 5-6 portioner
10 st paprikor av valfri färg (jag blandar mellan röda och gröna)
400 g köttfärs av valfri sort
1,5 dl ris (valfri sort)
1 lök
1 msk paprikapulver
1 msk salt, vegetea, allkrydda eller örtsalt (välj en av dessa, jag använder vegeta som är en grönsaksbuljong i pulverformat)
1 tsk svartpeppar
Tomatsås:
1 förpackning krossad tomat
7 dl vatten
5 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
1 tsk paprikapulver
2 lagerblad
1 tsk socker
Garnering:
1 dl finhackad persilja

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser till tomatsåsen i en stor gryta och låt puttra under lock i 15-20 min. Förberedd under tiden fyllningen. Koka upp riset snabbt, riset ska bli lite mjukt men fortfarande ha en hård känna. Sila av och ställ åt sidan. Hacka lök och stek i olja tills den mjuknar och får färg. Tillsätt färsen och stek med tills den blir genomstekt. Tillsätt alla kryddor och fräs en stund till. Vänd sedan i riset och ställ åt sidan.

Skär ett snitt på paprikans lock utan att skära hela vägen, låt locket hänga kvar. Tvätta och kärna ur. Fyll varje paprika med köttfärsfyllningen. Ta bort tomatsåsen från värmen, smaka av och krydda/salt eventuellt mer. Droppa sedan försiktigt ner paprikorna i såsen. Lägg tillbaka på spisplattan, koka upp och sänk sedan värmen. Låt koka under lock ca 1-1,5 timme, tills paprikorna mjuknar. När det återstår ca 20 min kvar av koktiden strör du på finhackad persilja och tar bort grytlocket eller låter locket vara på glänt. Servera med en klick yoghurt, sallad och en bit bröd.

Fetaostsallad
1 gurka
2 tomater
1 rödlök
1 paprika
1 liten bunte persilja
Urkärnade oliver
1 bit fetaost
3 msk vitvinäger
2 msk olivolja
1 tsk Salt
Gör såhär:
Hacka alla grönsaker, blanda med salt, vinäger och olivolja. Toppa med smulad fetaost.

Join the Conversation

  1. Barbara says:

    Hej Zeina! Jag vill prova detta recept men jag har köpt små turkiska dolma-paprikor och är tveksam om de klarar en timme på spisen utan att koka sönder. Vad tror du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close