Salatet el raheb-Libanesisk auberginesallad

Salatet al raheb betyder “Munkens sallad” på arabiska. Fantastiskt god sallad. Den görs på grillade aubergine, krispiga grönsaker och citron. Kombinationen är så läcker. Tillsätt gärna lite sumak och granatäppelsirap för mer syra i salladen. När det är grillsäsong kan du gärna grilla auberginerna på grillen, det blir desto godare. Salatet el raheb kan du servera som tillbehör vid de flesta rätter eller som en mezzerätt på buffen.

6 portioner
3-4 st mellanstora aubergine
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 röd paprika
1 grön paprika
1 knippe rädisor
Liten knippe persilja
2 tomater
0,5 rödlök eller 2 salladslökar
Olivolja
Salt
Valfri tillsättning:
Sumak
Granatäppelsirap
Färsk eller torkad mynta

Gör såhär:
Värm ugnen till 250° och ha gärna grillfunktionen på. Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Grilla auberginerna mitt i ugnen. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min i ugn. Ta ut dem från ugnen, lägg i en bunke och täck med ett lock. Låt auberginen svettas och svalna. Skala sedan auberginerna och kasta skalet, låt rinna av i en sil och hacka sedan grovt. Lägg aubergine i en skål, pressa citron och vitlök över. Blanda och låt stå medan du hackar grönsakerna.

Hacka alla grönsaker, persilja och eventuellt mynta. Blanda ihop allting med aubergine. Ringla olivolja över, smaka av med salt, granatäppelsirap och sumak. Blanda och servera. Salladen klarar sig fint i kylen 2-3 timmar innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close