Mtabbal- Aubergineröra

Detta är en annan version på den klassiska baba ganoushen. Denna är mer som en sallad där den grillade auberginen hackas istället för att finfördelas till en röra. Sen mixas det med grönskar citron och vitlök. Underart gott! Servera som tillbehör vid maten eller som en hel rätt med bröd.

1 skål aubergineröra, ca 4 portioner
3 st aubergine
2 st tomater
2 st sivri (turkisk paprka, kan ersättas med 1 grön paprika)
2 st salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 liten knippe persilja
1 citron
Salt & peppar
Ca 3 msk olivolja

Gör såhär:
Nagga auberginerna med en kniv, räcker med 2 hack på varje. Lägg på ett galler och ställ på en plåt. Jag brukar klä plåten med alaminiumfolie så slipper man stå och skrubba den sen. Grillar du auberginerna på utegrillen blir de ännu godare och får den perfekt rökiga smaken.

Värm ugnen till 250° och ha grillfunktionen på. Ta in plåten med gallret på i mitten av ugnen, lägg auberginerna på gallret, och grilla auberginerna. När skalet mörknar och auberginerna mjuknar inuti så är de färdiga. Skalet ska bli svart och nästan bränt, detta gör man för att få fram den rökiga smaken som auberginröran gärna ska ha. Det brukar ta ca 30 min beroende på hur stark ugn du har. Ta ut dem från ugnen, lägg i en kastrull och lägg ett lock över. Låt dem svettas och svalna där. Den rökiga smaken tränger igenom auberginerna bättre då. Skala auberginerna, låt rinna av i en sil. Finhacka eller finfördela med en gaffel.

Hacka tomat, paprika, salladslök, persilja och vitlök. Pressa citronen. Blanda ihop alla ingredienser och smaksätt med salt & peppar. Ringla olivolja över, rör om och låt gärna stå i kylen en stund innan servering. Röran klarar sig fint i kylen i ca 4 dagar. Garnera med finhackad tomat, olivolja och lite persilja vid servering.

Join the Conversation

  1. Maria says:

    Bra recept, men den gröna paprikan då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close