Färs/ Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Libanon/ Utvalt

Dawod basha- Libanesisk gryta

Dawod basha är en mustig Libanesisk gryta. Kryddiga köttbullar (kafta) som får puttra i en tomatsås med lökstrimlor och pinjénötter. Kan serveras med ris, bulgur, bröd eller potatis. Mycket god gryta och smakrik rätt.

Fotor_144198593335850

4 portioner Dawod basha
Köttbullarna:

400 g köttfärs
1 liten lök
1 näve persilja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk sjukryddor
1/2 tsk gurkmeja
Salt, peppar
Tomatsåsen:
2 mogna tomater- skalade och finhackade (kan ersättas mot 1 burk krossad tomat)
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
0,5 tsk sju kryddor
2 buljongtärningar av valfri sort
1 tsk socker
Salt & peppar
Garnering:
0,5 dl pinjenötter
Recept på sju kryddor hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Finhacka löken och persiljan, blanda sedan ordentligt med alla kryddor och färsen. Blanda ordentligt men inte för länge, annars trådar färsen sig. Ha en liten skål med vatten till hands när du formar dina biffar, fukta händerna och forma till köttbullar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem tills de får en fin stekyta, ca 5 min. Det är ok om de fortfarande är råa inuti, de ska få puttra i tomatsåsen sen. Ställ åt sidan.

Hacka lökarna till strimlor. Använd gärna samma olja som du stekt köttbullarna i, det ger grytan en god smak. Finns det mycket brända rester i pannan av köttbullarna kan du sila den eller använda ny olja. Fräs löken tills den får färg, tillsätt sedan tomaterna och tomatpuré och fräs ytterligare i ca 3-5 min. Häll i vatten, buljong, salt, peppar och socker. Låt såsen puttra på medelvärme i ca 20-30 min. Vänd i köttbullarna, sju kryddor och låt puttra i ytterligare 15 min. Stek pinjenötterna i lite olja, ha koll de bränns vid lätt. Garnera tomatsåsen med pinjenötterna precis vid servering. Servera med ris, bröd, bulgur eller pasta.

Fotor_144198610075654Fotor_144198604635062

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Rikard Wik
    15/11/2015 at 21:02

    Fantastiskt recept! Supergott! Gjorde pilaffris med sockerärter, spenat och saffran till. Bröd att suga upp såsen med. Underbart!

    • Reply
      Zeina
      17/11/2015 at 00:08

      ÅH!Så trevligt, va kul att du var så nöjd. Tusen tack för att du lämnade en kommentar. /Vänliga hälsningar Zeina

  • Reply
    Nada
    21/03/2016 at 23:38

    Alltså jag gjorde denna förra veckan, sökte bara på inspo vad man kan göra med köttfärs på här bloggen och det var SÅ GOTTTT, aldrig hört talas om rätten innan!! Vill äta det varje dag resten av mitt liv…typ. Jag började följa dig för cirka 2 veckor sen och har lagat ungefär 5 rätter och det ena toppar det andra. TA ALDRIG BORT BLOGGEN då vet jag inte vart jag ska ta vägen, haha.
    TACK!!

    • Reply
      Zeina
      26/03/2016 at 00:00

      Hej
      Så himla kul att läsa. Tack❤❤ jätte skoj att du har hittat hit och underbart att du gillar mina recept. Min blogg lägger jag aldrig ner för att då vet jag själv inte vad jag ska göra. Det är läsare som du som får mig att älska det jag gör. Ha det bäst. Kram /Zeina

  • Reply
    Ella
    19/04/2016 at 18:19

    Jättegott! Som köttbullar med tomatsås som jag brukar göra men detta var mycket godare tack vare att allt var mycket mer smakrikt!

    • Reply
      Zeina
      23/04/2016 at 20:36

      Jag håller med, denna rätt är riktgt god. Superskoj att du var nöjd. Tack! Ha det bäst /Zeina

    Leave a Reply