Tomatris med kyckling

“Dijaj bi timman el ahmar” är det irakiska namnet på denna ljuvliga rätt. Det betyder kyckling i rött ris. Kycklingen kokas upp i en god tomatsås som sedan ger smak till riset. Läckert att servera med myntatzatiski och sallad. 
timman ahmar

8 portioner tomatris med kyckling
6 st kycklingklubbor
6 dl basmatiris
1 gul lök
5 msk tomatpuré
2 st torkade lime
2 st lagerblad
1,5 tsk sjukryddor
1 tsk gurkmeja
2 st kycklingbuljongtärningar (kan ersättas med salt)
Salt & peppar
Ca 1 liter vatten
Olja till stekning
Garnering:
2 dl russin
2 dl skalade mandlar

Gör såhär:
Dela kycklingklubborna i mitten. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen ca 5-6 minuter på varje sida. Ställ sedan åt sidan. Hacka löken, hetta upp olja och stek  i en rymlig gryta. Vänd i tomatpurén och fräs några sekunder. Häll ca 1 liter hett vatten i grytan, tillsätt lagerblad, sjukryddor, gurkmeja, buljong, salt och peppar. Koka upp såsen. Lägg kycklingbitarna i tomatsåsen. Gör 3-4 st hack i torkade limen med en kniv och släng ner dom i grytan. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra under lock i ca 45 min. Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns torr efter ett tag. Smaka av såsen och krydda eventuellt mer. Under tiden såsen puttrar kan du förbereda riset.

Skölj riset ordentligt tills vattnet klarnar och du får bort det mesta av stärkelsen i riset. Blötlägg sedan med ljummet vatten i 30 min. Sila av riset ordentligt. När kycklingen är färdigkokt lyfter du upp dem från tomatsåsen och ställ åt sidan. Ta bort limen och lagerbladen från såsen. Lägg riset i en rymlig gryta och häll tomatsåsen över. Såsen ska precis täcka riset med några millimeter (se bild). Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Täck grytan med ett lock och låt tillagas långsamt på medelvärme tills riset är färdigkokt, ca 20-25 min. Fluffa till riset med en gaffel när det är klart.

Stek mandlarna tills de får färg, vänd i russinen och stek lite till. Värm kycklingarna på nytt. Lägg riset på ett fat, lägg kycklingen över och toppa med mandel och russin. Servera med syrlig sallad och myntatzatsiki.

20161127_123059-0120161127_131504-0120161127_135532-0120161127_135739-0120161127_140516-01
timman ahmar

Join the Conversation

 1. Kajsa says:

  Lagade denna rätt för några veckor sedan och oj så gott det blev!
  Tack för en jätte bra och inspirerande blogg! 🙂

 2. Stina says:

  Hej Zeina. Menar du att kycklingsklubborna ska skäras med kniv i mitten? För dom ser inte delade ut på bilderna hehe, så förstår inte riktigt hur du menar 🙂

  1. Stina says:

   ? 🙂

   1. Dom är delade, det är kycklingklubbor inte kycklingben

 3. Anonym says:

  Supergott och smidigt om man gör kycklingen i airfryer först. Jättebra recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close