Samke harra- Libanesisk chilifisk

Samke harra betyder het fisk.Det är en libanesisk fiskrätt med riktigt kryddiga och goda smaker. Det finns olika sätt att laga rätten på och i receptet finns det förslag på två olika såser, välj förslaget som tilltalar dina smaklökar. Servera gärna med libanesisk tabouli, baba ganoush, stekta potatisklyftor, och pitabröd. 
samke-harra-2

6 portioner samke harra
1 hel fisk som röding, öring, gös, torsk, snapper (ca 1,5 kg)
Välj en av såsförslagen nedan:
Sås nr 1:
1 lök
2-3 st paprikor (gärna olika färger)
2 st tomater
1 liten bunt färsk koriander
1-3 st färska chili (justera hetta efter smak)
3 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
0,5 dl olivolja
1 tsk spiskummin
Salt & peppar

Sås nr 2:
0,5 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
1 stor bunt färsk koriander
1-3 st färska chili
1-2 citroner
1 tsk korianderpulver
1 tsk spiskummin
Salt & peppar

Tillsättning till fisken:
0,5 citron
2 st lagerblad
Salt & peppar
2 msk olivolja
Garnering (valfritt):
Stekta pinjenötter

Gör såhär:
Rensa och fjälla fisken ordentligt. Gör 3-4 snitt på en sida av fisken. Förbered sedan en av såsförslagen nedan. På bilderna har jag lagat sås nr 1.

Sås nr 1: Hacka alla grönsaker. Hetta upp olja och stek löken mjuk och glansig. Tillsätt paprika och chili, stek lite till. Vänd i vitlöken, fräs ytterligare en stund. Vänd i koriander, stek 1 min. Häll i tomat och tomatpuré, stek under omrörning. Krydda med spiskummin, salt och peppar och lägg sedan ett lock på grytan, låt såsen sjuda på medelvärme i 10- 15 min.

Sås nr 2:  Hacka vitlök, chili och koriander. Hetta upp olja, fräs vitlök och chili under omrörning. Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig. Vänd sedan i koriandern och stek lite till. Krydda med salt, peppar korianderpulver och spiskummin, fräs allting lite hastigt. Pressa citronerna och vänd ner i grytan. Stäng av värmen och ställ åt sidan.

Värm ugnen 200°. Lägg fisken på foliepapper i en ugnsplåt. Skär 0,5 citron i skivor, lägg skivorna under fisken. Lägg även 1-2 skivor i fisken tillsammans med lagerblad. Krydda med salt och peppar och ringla lite olivolja på. Häll såsen över fisken, och stäng ihop folien till ett stort paket. Baka mitt i ugnen i ca 20-25 min. Ta ut fisken och öppna upp folien, grilla fisken ytterligare i 10-20 min i ugnen (tillagningstiden varierar beroende på hur stor fisk du har). Garnera fisken med citronskivor, pinjenötter och servera.

Goda serveringstillbehör: tabouli, baba ganoush, hummus, stekta potatisklyftor och pitabröd.
samke-harra-3
2 13samke-harra-11samke-harra-12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close