Gemar, Kaymak – Gräddost

Krämig och fet gräddost som heter gemar i Mellanöstern och kaymak i Turkiet. Gemar/kaymak är en riktig delikatess som gärna serveras till frukost eller som en dessert med honung och bröd. Väldigt god att servera med en kopp chai bredvid Den är väldigt fet och mastig, det är inte en ost som man kan äta stora mängder av. I Irak serveras gemar gärna med “kahi” som är ett frasigt bröd som påminner om smördeg. Jag gör en snabbvariant på kahi av färdiga smördegsplattor.  Receptet till min gemar hittade jag i klippet HÄR! på YouTube.

1 långpanna gemar/kaymak, ca 8-10 portioner
1 liter grädde (40% fetthalt)
1 liter mjölk med minst 3% fetthalt (gärna lantmjölk med hög fetthalt)
TIPS! Du kan halvera mängden grädde om du vill ha lägre fetthalt, osten blir dock inte lika fast i konsistensen då.

Gör såhär:
Ha en långpanna med höga kanter nära till hands, diska den ren och ställ åt sidan. Blanda mjölk och grädde i en gryta. Koka upp på hög värme (ej högsta) under ständig omrörning. Så fort mjölken börja stiga stänger du av värmen. Häll över mjölken i långpannan. Ställ långpannan på två spisplattor, sätt värmen på spisplattorna på ettan (lägsta värmen) och låt långpannan stå med värmen på i 2 timmar. Rör aldrig om när mjölken sjuder i långpannan. Efter två timmar stänger du av värmen och låter lågpannan svalna utan att du lyfter den, i ca 1-2 timmar. Lyft sedan försiktigt långpannan och låt kallna i kylen några timmar, minst 5 timmar, gärna över natten.

När mjölken har stelnat några timmar kommer du att ha ett tunt lager på toppen av mjölken som du ska skära ut och rulla till krämiga “gemarrullar”. Skär ut remsor och rulla varsamt, se klippet nedan hur jag har gjort. Lägg rullarna på en tallrik. Du kan spara lite av vätskan som blir över i plåten, häll då och då lite vätska över gemarn när det börjar bli torrt i tallriken. Förvara gemarn/kaymak i kylen, den håller sig i ca 4 dagar.

Du kan servera gräddosten med honung och samoun, simit eller något annat bröd som du tycker om. Du kan även servera den med smördegsplattor. Baka smördegsplattor mitt i ugnen i ca 10-12 min tills de blir frasiga och genomgräddade, låt svalna och servera sedan med gemar/kaymak och honung.


 

Join the Conversation

 1. tack för en jättebra beskrivning, har länge försökt laga detta men aldrig lyckats trots att jag följt recept. Men med din recept lyckades jag 🙂 blev supergod!

 2. Maria says:

  Hej Zeina
  vilket bra recept. Kan man göra något med vätskan som blir kvar i långpannan? Menar alltså mjölk och gräddblandningen?

  1. Jag använder mjölken till pannkakor. Varm choklad går också bra.

 3. Zeinab says:

  Hej Zeina..
  Jag är verkligen så stolt över dig, du är så duktig och man blir inspirerad verkligen av dina underbara recept. Har fått mycket beröm på mat jag lagat på dina recept tack vare dig fina Zeina…

 4. Tack för receptet!
  Jag minns hur vi lagade den med gammaldags mjölk i början på 90 talet.

 5. Anonym says:

  Tack! Vilken bra recept. Det var bästa frukost i första dag i Eid med gemer och kahi .

 6. Hej Zeina! Skulle vilja göra gemar. Men har tyvärr inte möjlighet att ha den stående i en långpanna. Har även en gasspis. Har du några tips/tänk på detta för att lyckas ändå?

 7. Camilla says:

  Hur kan man göra när man har en induktionshäll? Funkar inte med långpanna på spisen. Kan man ha det i ugnen på svag värme?

 8. sussi says:

  kan värma i ugnen istället på spisplattor? Isåfall hur många grader och hur länge?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close