Kashke bademjan är en favorit i det iranska köket. Ljuvlig aubergineröra med mycket smak. Stekt aubergine, karamelliserad lök, mynta och kashk. Röran kan du servera ljummen som en lätt lunch med bröd eller som tillbehör vid maten. Jag har skrivit mer om kashk nedan (se tips). Den kan vara svår att få tag på och vissa kan uppleva att den är för intensiv i smaken. Jag brukar fuska och ersätta kashk med yoghurt, eller som jag har gjort här, med tahina.
4 portioner
0,5 dl kashk (läs tips nedan)
4 st mellanstora aubergine
3 st gul lök
1 msk torkad mynta
2-3 finhackade vitlöksklyftor
0,5 dl finhackade valnötter (kan uteslutas)
0,5 tsk gurkmeja
Rapsolja till stekning
Salt
Topping (valfritt):
Kashk utspädd med lite vatten eller yoghurt
Olivolja
Valnötter
Mynta
TIPS! Kashk är fermenterad vassle som används mycket i det persiska köket. Påminner lite om getost i smaken. Den kan vara svår att få tag på och då kan du ersätta den med yoghurt eller crème fraîche. I detta recept har jag ersatt kashk med tahina, jag tog 0,5 dl tahina och 2 msk citronjuice som jag vispade fluffigt med en gaffel innan jag vände ner i röran. Vid servering toppade jag röran med naturell yoghurt.
Recept på baba ganoush hittar du HÄR! och salatet el raheb HÄR!
Gör såhär:
Skala aubergine och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Strö salt över och låt stå tills de vätskar sig, ca 20-30 min. Torka sedan aubergine med hushållspapper. Hetta upp rapsolja och stek aubergineskivorna gyllene ca 7-8 min på varje sida på medelvärme. Låt rinna av på papper. Skär lök i strimlor eller tärningar. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek löken på medelvärme tills de blir karamelliserade, ca 15 min. Tillsätt torkad mynta och stek myntan med löken i ca 3-4 min. Lägg löken åt sidan.
I samma stekpanna som du stekte löken tillsätter du aubergine, vitlök och gurkmeja, stek samtidigt som du mosar auberginerna med en gaffel eller potatisstöt. Tillsätt valnötter, karamelliserad lök (spara lite till garnering) och fortsätt stek nån minut. Vänd slutligen i kashk eller någon annat av förslagen jag har angett som tips. Rör runt tills allting har blandats ordentligt, låt sjuda nån minut. Lägg upp på ett fat, toppa med karamelliserad lök, kashk eller yoghurt, mynta och olivolja. Servera med bröd.