Rödbetshummus

En riktigt krämig hummus som får en vacker färg av rödbetor och som dessutom blir riktigt god. Om du vill göra hummusen matig kan du toppa den med stekta kikärtor och grönsaker. Passar lika bra att avnjutas som en lunch eller som tillbehör vid maten. Recept på klassisk hummus hittar du HÄR!

1 skål hummus
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
4 msk ljus tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)
2 st kokta rödbetor
Förslag på topping:
Stekta kikärtor :
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
Tomat, mynta/persilja, rödbeta
Olivolja
Servering:
Bröd

Gör såhär:
Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinan får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinan bli ganska fast konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Tillsätt rödbetorna som du har hackat grovt och fortsätt mixa.

När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar.

Stekta kikärtor: Hetta upp olja i en stekpanna. Vänd i kikärtor, krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och stek under omrörning i ca 3-4 min.

Hacka alla grönsaker. Lägg hummus på en tallrik, toppa med stekta kikärtor, grönsaker, mynta/persilja och ringla slutligen olivolja över. Servera med bröd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close