Baklavakransar

Små läckra och frasiga baklavakransar fyllda med valnötter och toppade med pistage och sirap. Visst är dom fina? Lite pilliga att göra men inte alls svåra att få till. Välj nötter eller frön efter smak i fyllningen.

Ca 10 bitar
250 g filodeg
150 g osaltat smör
Fyllning:
Ca 80 g valfria nötter (jag tog valnötter)
1 tsk kanel
Ca 0,5 dl vit sirap
Garnering:
Ca 1 dl vit sirap (läs tips nedan)
Finhackad pistage
TIPS! Du kan enkelt koka egen sirap, recept hittar du HÄR!, och smaksätta den med tex rosenvatten. Jag använder färdigköpt vit sirap på flaska, supersmidigt. Man kan även smaksätta färdigköpt sirap med rosenvatten.

Gör såhär:
Finhacka nötterna till fyllningen, blanda med kanel och lite sirap tills du får en kladdig blandning. Smält smöret. Öppna upp filodegen och dela i mitten från kortsidan och täck filodegen med en kökshandduk. Klä en långpanna med bakplåtspapper.

Pensla ett filodegsark med smör, lägg ett till ark filodeg över och pensla med smör. Lägg en chop stick på kortsidan och rulla till en rulle. Rulla inte för hårt och rulla inte hela vägen, lämna ca 1 cm filodeg längst ut. Skrynkla ihop filodegen och dra ut chop sticken. Nyp ihop rullen tills du får en krans, pressa till filodegen som ligger i botten av kransen. Lägg på långpannan, fyll med nötter.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Baka gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. Ringla över sirap och toppa med pistage. Låt baklavan svalna och suga åt sig sirapen i minst 1 timme, gärna några timmar eller över natten. Täck med plast när baklavan har svalnat och låt stå i rumstemperatur. Klarar sig fint i ca 7-10 dagar i rumstemperatur eller i 3 månader i frys.

Join the Conversation

 1. Gülay says:

  Hej Zeina
  Vit sirap och att göra eget sockerlag är det samma sak? Sockerlag serbet kan väl inte vara samma som sirap eller?

 2. Dumitra says:

  Hejsan, vill du vara snäll och skicka sirap recept till baklava. Mvh Doina

 3. Ercan says:

  Baklava är registrerad namn och accepterad från EU är turkisk ! Titta på Discovery “how do they” programmen och reda på om baklava !
  Tyvärr ni inte ens nämner Turkiet!
  Sorgligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close