Små läckra och frasiga baklavakransar fyllda med valnötter och toppade med pistage och sirap. Visst är dom fina? Lite pilliga att göra men inte alls svåra att få till. Välj nötter eller frön efter smak i fyllningen.
Ca 10 bitar
250 g filodeg
150 g osaltat smör
Fyllning:
Ca 80 g valfria nötter (jag tog valnötter)
1 tsk kanel
Ca 0,5 dl vit sirap
Garnering:
Ca 1 dl vit sirap (läs tips nedan)
Finhackad pistage
TIPS! Du kan enkelt koka egen sirap, recept hittar du HÄR!, och smaksätta den med tex rosenvatten. Jag använder färdigköpt vit sirap på flaska, supersmidigt. Man kan även smaksätta färdigköpt sirap med rosenvatten.
Gör såhär:
Finhacka nötterna till fyllningen, blanda med kanel och lite sirap tills du får en kladdig blandning. Smält smöret. Öppna upp filodegen och dela i mitten från kortsidan och täck filodegen med en kökshandduk. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Pensla ett filodegsark med smör, lägg ett till ark filodeg över och pensla med smör. Lägg en chop stick på kortsidan och rulla till en rulle. Rulla inte för hårt och rulla inte hela vägen, lämna ca 1 cm filodeg längst ut. Skrynkla ihop filodegen och dra ut chop sticken. Nyp ihop rullen tills du får en krans, pressa till filodegen som ligger i botten av kransen. Lägg på långpannan, fyll med nötter.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Baka gyllene mitt i ugnen i ca 15 min. Ringla över sirap och toppa med pistage. Låt baklavan svalna och suga åt sig sirapen i minst 1 timme, gärna några timmar eller över natten. Täck med plast när baklavan har svalnat och låt stå i rumstemperatur. Klarar sig fint i ca 7-10 dagar i rumstemperatur eller i 3 månader i frys.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉
Hej Zeina
Vit sirap och att göra eget sockerlag är det samma sak? Sockerlag serbet kan väl inte vara samma som sirap eller?
Hejsan, vill du vara snäll och skicka sirap recept till baklava. Mvh Doina
Baklava är registrerad namn och accepterad från EU är turkisk ! Titta på Discovery “how do they” programmen och reda på om baklava !
Tyvärr ni inte ens nämner Turkiet!
Sorgligt!