Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Småkakor/ Sydamerika

Alfajores- Frasiga småkakor fyllda med dulce de leche

Jag älskar småkakor och alfajores kan lätt vara den godaste småkakan jag ha ätit. Kakorna smälter bokstavligen i munnen. Så frasiga och porösa fyllda med kolakräm, toppade med florsocker och rullade i kokos… aaaah så goda! Dom gick åt som smör i solskenet här hemma. Alfajores är populära i hela i Latinamerika och kan göras på olika sätt. Denna version är en klassiker. Lite pilliga och tidskrävande att baka men åh så värt mödan. Du väljer själv om du vill köpa en burk med karrameliserad mjölk eller koka upp egen. Jag tycker att den man kokar själv är godast men den färdigköpta är inte dum den heller.

Ca 40 st kakor
Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk eller karamelliserad mjölk
Degen:
200 g smör
1,5 dl socker
4 äggulor
Zest från 0,5 citron (valfritt)
5 dl majsstärkelse
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
0,5 dl riven kokos
Florsocker

Gör såhär:
Börja med att koka kondenserad mjölk. Lägg burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten, koka upp och låt småkoka under lock i 2 timmar. Det är viktigt att du fyller på med vatten hela tiden så burken hålls täckt med vatten, annars kan den explodera. Låt den svalna helt innan du öppnar burken efter koktiden, du kan skölja den under kallt vatten. Om du har köpt en burk karamelliserad mjölk så kan du hoppa över momentet med kokning.

Kakdeg: Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, ställ åt sidan. Vispa smör, socker och citronzest fluffigt med elvisp. Tillsätt äggulor och vispa lite till.

Sikta i alla torra ingredienser. Nyp ihop degen med fingrarna tills den blir smulig och jobba sedan snabbt ihop den med en bakmaskin, i matberedare eller knåda ihop den för hand. Jobba dock inte degen mer än nödvändigt för att få porösa kakor. Så fort degen är ordentligt blandad är den klar. Plasta in den ordentligt och låt vila i kylen i 30-40 min, tills den stelnar och kan kavlas ut.

Värm ugnen till 200° med över- och undervärme. Mjöla bakbordet ordentligt. Dela degen i två delar. Om degen är för hård och känns smulig kan du fukta händerna lite lätt och knåda den lite snabbt. Lägg degen på bakbordet och kavla ut den. Tänk på att mjöla så att den inte fastnar på bordet. Kavla inte ut degen för tunt, den puffas upp något i ugnen, den ska vara tunn men inte lövtunn. Tryck ut rundlar med ett litet glas, ca 3 cm i omkrets. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 6-8 min. Kakona ska bli genomgräddade och frasiga, de behöver inte få färg. Ta ut plåten från ugnen och låt kakorna kallna helt på plåten, rör inte kakorna när de är varma för de kan lätt smulas sönder. Gör samma procedur med resterande deg.

När kakorna har kallnat helt är det dags att fylla dem. Ta en kaka och bred dulce de leche på, se till att det kommer lite kolasås på kanterna också om du vill rulla dem i kokos. Täck med en kaka och rulla kanterna med kokos. Pudra kakorna med florsocker. Servera eller förvara i en kakburk i kylen upp till 7 dagar eller i frys i 2 månader.
    

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Lena
    05/10/2019 at 09:38

    Hej Zeina!
    Först och främst tack för en så bra matblogg och recept! Du förgyllar både min och min sambos middagar 😉
    En fråga om degen, kan man göra den dagen innan och grädda kakorna dagen efter?

    • Reply
      Zeina
      05/10/2019 at 10:04

      Hej Lena!
      Tack så hjärtligt. Va glad jag blir!
      Det funkar jättebra att göra degen dagen innan.
      Lycka till.

    Leave a Reply