Shaabiyet- Smördegsbakelser fyllda med mannagrynskräm

Shaabiyet görs vanligtvis med filodeg, orginalrecept hittar du HÄR! Det är en slags baklava med krämig fyllning. Istället för filodeg bakade jag mina shaabiyet med smördeg denna gång och det blev fantastiskt gott! Det blev typ wienerbröd på mellanösterns vis med smördegen. Frasiga, krämiga, kladdiga och ljuvligt goda. 

10 st shaabiyet
10 st små smördegsplattor (finns i frysdisken i de flesta mataffärer)
Fyllning:
3 dl ovispad grädde
3 dl mjölk, fetthalt 3%
4 msk majsstärkelse
5 msk mannagryn
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Sirap:
3 dl socker
2 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 dl finhackad pistagénötter

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsinblomsvatten eller rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Fyllningen:
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, rör om ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar, ca 3-5 min. Stäng av värmen och låt kallna helt innan du fyller smördegen. Hit kan du förbereda alla moment några timmar eller dagen innan servering om du vill det. Förvara då fyllningen i kylen.

Värm ugnen till 200°. Lägg ca 2 msk fyllning på en smördegsplatta. Vik till en triangel och nyp ihop ordentligt med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka smördegen mitt i ugnen tills de blir gyllene, frasiga och genomgräddade, ca 10-12 min. Servera med sirap bredvid och garnera med finhackad pistage.     

Join the Conversation

 1. Felicia says:

  Hej Zeina.
  Jag har bakat dina Shaabiyet och dem är helt fantastiska. Men vet inte riktigt hur jag ska förvara dem? Eller måste man äta de direkt? 🙂

 2. Natalie says:

  Hej 🙂 om man är allergisk mot nötter kan du rekommendera något annat att ha över:)?

  Tack för en fin blogg

 3. Stina says:

  Hej. Kan man frysa in dessa? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close