Pakistansk biryani med pumpa

Äntligen säsong för pumpa och då passar jag förstås att maxa med recept på pumpa. Denna gång testade jag att omvandla en favorit på bloggen till ett veganskt recept. Vilken succé det blev! Pakistanskt biryani är en stor favorit och ni är många som har testat receptet. Helt fantastiskt gott med alla kryddor, sötman från den karamelliserade löken och kombination med pumpa är det en smaksensation för smaklökarna. Ljuvligt gott med afghansk yoghurtdipp.

6 portioner
1 liten pumpa (ca 1 kg)
4 dl basmatiris (läs tips nedan)
1-2 st färska chili
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
0,5 citron
1 kanelstång
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
3-4 st kardemummakapslar
2-3 st hela nejlikor eller 2 st stjärnis
2 st lagerblad
2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljong
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 8-9 dl kokhett vatten
Färsk koriander till garnering
Saffran:
0,5 g saffran
0,5 dl mjölk
TIPS! Använd gärna basmatiris köpt i en Mellanösternbutik. Säljs oftast i säckar, det riset tål att blötläggas och förkokas utan att det blir grötigt i konsistensen. Om du använder “vanligt”  basmatiris köpt i mataffären får du hoppa över blötläggning. 

Recept på pakistansk biryani med kyckling hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda saffran med varm mjölk, täck och ställ åt sidan. Lägg riset i en skål, häll ljummet vatten över, blanda med handen och sila bort vattnet. Gör samma procedur ca 4-5 ggr, tills vattnet klarnar och inte är grumligt längre. Häll ljummet vatten över och låt stå i rumstemperatur i 30 min.

Skala och hacka pumpan i bitar. Hacka lök i strimlor. Hetta upp olja och stek löken tills den blir karamelliserad. Ta ur löken från gryta/stekpanna och lägg åt sidan. I samma olja som du stekte löken i vänder du ner pumpan och steker lite snabbt. Vänd sedan i  riven ingefära och vitlök, buljong, alla kryddor gröna chili och steker allting på medelhög värme i ca 6 min. Sila av riset och vänd ner i grytan, pressa citron över och blanda noga. Blanda i karamelliserad lök (spara lite till garnering).

Häll ca 8 dl hett vatten över, ringla saffransmjölken. Täck med ett lock och värm upp riset på hög värme, sänk sedan värmen och låt riset ångas långsamt i ca 15 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns torrt och låt tillagas lite till. Fluffa till riset med en gaffel, lägg upp på ett fat, garnera med karamelliserad lök, koriander och servera gärna med raita eller yoghurtdipp.

Join the Conversation

  1. Natasa Mirosavic says:

    Hej! Funkar det med vilken växtbaserad mjöl eller rekommenderar du någon särskild?

    1. Natasa Mirosavic says:

      Det ska stå mjölk såklart 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close