Bourani banjan är en fantastiskt god afghansk maträtt.Vilka underbara smaker denna rätt bjuder på! Mustig och smakrik tomatsås med friterad aubergine. Såsen ska gärna innehålla chili och vara stark i smaken, den fräscha myntayoghurtsåsen bryter av hettan. Ljuvlig att avnjutas med pitabröd.
4 portioner bourani banjan
3 st aubergine
4 st röda tomater eller 1 burk krossad tomat
4 st vitlöksklyftor
2 st paprikor (valfri färg, jag använder gröna)
2-3 msk tomatpuré
Färsk eller torkad chili (justera mängd och hetta efter smak)
2 tsk gurkmeja
Salt och peppar
2 dl vatten
Neutral olja till fritering (jag använder rapsolja)
Yoghurtsås:
3 dl turkisk yoghurt
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk torkad mynta
Salt
Gör såhär:
Förbered vitlökssåsen. Blanda alla ingredienser, blanda väl och ställ sedan såsen i kylen. Skala auberginerna och dela dem i mitten. Skär dem ca 1 cm tjocka skivor. Skär paprikan i klyftor. Baka i ugn eller fritera.
Ugn: Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg grönsakerna på en plåt, ringla olja över och tillaga sedan mitt i ugnen tills dom får en fin färg, ca 15 min.
Fritering: Hetta upp olja och fritera aubergineskivorna gyllene, ca 1 min på varje sida. Fritera paprikaklyftorna några sekunder. Låt grönsakerna rinna av på papper ordentligt under tiden du förbereder såsen.
Hetta upp olja, pressa eller finhacka vitlöksklyftorna och stek i oljan. Var noga med att du inte bränner vitlöken. Vänd i vitlök, gurkmeja och fräs lite till. Hacka tomaterna i tärningar om du använder färska. Häll tomat/krossad tomat, tomatpuré. Krydda med salt och peppar, tillsätt ca 2 dl vatten och låt såsen puttra under lock i ca 20-30 min.
Lägg auberginerna och paprikorna i en rymlig stekpanna. Häll tomatsåsen över, täck med ett lock och låt allting sjuda långsamt i ca 10-15 min. Lägg lite yoghurtsås i botten av ett fat och bred ut såsen lite. Varva bourani banjan och yoghurtsås i fatet. Garnera med lite mynta och servera genast med bröd.
Hej! Detta ser fantastisk ut!
Är det smala långa paprikor du använt eller vanliga såna där stora med tjockt skal?