Det är något med just “krämigt”. Smaka på orden… krämig pasta, krämig sås… krämig lax… mmmm! Detta är ett recept för alla oss som älskar när något är sådär saftigt, mustigt och krämigt! Lättlagat med guldkant. Passar lika bra att servera till vardags som till fest. Jag äter laxen med pasta men föredrar du potatis så funkar det alldeles utmärkt.
6 portioner
Ca 1 kg lax
Ca 185 g tomatpesto (läs tips nedan)
3 vitlöksklyftor
65 g babyspenat
200 g körsbärstomater (valfritt)
3 dl grädde (läs tips nedan)
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
0,5 citron
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Pasta (eller potatis)
Citron att pressa över
TIPS! Allra godast blir denna sås med tomatpesto (pesto rosso) tycker jag men vill du köra med grön pesto så funkar det också strålande. Peston kan ersättas med finhackad soltorkad tomat om du föredrar det. Om du vill ha extra mycket sås kan du ha i 5 dl grädde istället för 3 dl.
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Dela laxen i 6 st portionsbitar och lägg på en plåt. Klicka ca 1 tsk pesto på varje laxbit och pensla peston jämt över laxen. Pressa citron över, krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen i 10 min och lägg sedan åt sidan.
Finhacka vitlöken och fräs på medelhög värme i en stekpanna med höga kanter. Vänd i peston, tomatpuré och stek lite till. Tillsätt grädde, crème fraîche, blanda noga och låt sedan såsen puttra på medelhög värme utan lock i ca 7-8 min.
Vänd ner tomaterna (behåll dom hela som jag eller dela i halvor) och spenat i såsen. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt laxen lite försiktigt i såsen, lägg ett lock på stekpannan och låt sjuda långsamt i 5 min. Pressa över citron vid servering och servera med pasta.
När du lagar lax är det odlad norsk lax?