Bönor/ Egypten/ Frukost/ Mezza/ Veganskt/ Vegetariskt

Foul med tahini

Som ni har förstått så älskar jag foul. På bloggen hittar du recept på klassisk foul HÄR! och på foul tillagad med kidneybönor och chili HÄR! Jag har avnjutit foul till brunch sen jag var ett barn. En klassiker som är populär i hela Mellanöstern och som har sitt ursprung från Egypten. 

2 stora portioner eller 4 mindre
2 burkar foul (á 400 g, bondbönor, se bild HÄR! vilken jag använder)
1,5 tsk spiskummin
Tahinisås:
0,5 dl tahini (använd den ljusa rinniga varianten)
1-2 citroner (justera syra efter smak, jag tog 1,5 citron)
1 vitlöksklyfta
Ca 1 dl vatten
Salt
Topping och tillbehör (mixa fritt efter smak):
Finhackad persilja, myntablad
Tomat, rödlök, inlagd gurka, chiliflakes
Oliver
Olivolja
Pitabröd
Chai

Gör såhär:
Lägg bondbönor med sitt spad i en kastrull. Värm upp och låt sjuda långsamt i ca 4-5 min. Mosa bönorna lite slarvigt med en potatisstöt. Alla bönor ska inte bli helt mosade, visa ska vara hela och vissa mosas. Låt småputtra under lock på låg värme i ca 4-5 min. Tänk på att röra runt bönröran med jämna mellanrum och ha koll så den inte bränns vid i botten av kastrullen.

Blanda tahini, pressad vitlök, citronjuice och salt i en skål. Mixa med en stavmixer eller en elvisp tills du får en fast och krämig massa, det tar ca 40 sekunder. Späd sedan ut tahinin med vatten samtidigt som du mixar tills du får en sås. Mängden vätska varierar beroende på hur mycket citron du har och kvalitén på tahinin. Såsen ska kännas som en rinning yoghurt. Häll tahinin över foulen och rör om. Smaka av med citron eller salt. Lägg upp foul på fat, toppa med önskad garnering och servera med bröd.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Elina
    21/11/2019 at 12:14

    Kan du lägga upp bild på hur tahini flaskan ser ut?

  • Leave a Reply