Foul med tahina

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Som ni har förstått så älskar jag foul. På bloggen hittar du recept på klassisk foul HÄR! och på foul tillagad med kidneybönor och chili HÄR! Jag har avnjutit foul till brunch sen jag var ett barn. En klassiker som är populär i hela Mellanöstern och som har sitt ursprung från Egypten. 

2 stora portioner eller 4 mindre
2 burkar foul (á 400 g, bondbönor, se bild HÄR! vilken jag använder)
1,5 tsk spiskummin
Tahinasås:
0,5 dl tahina (använd den ljusa rinniga varianten)
1-2 citroner (justera syra efter smak, jag tog 1,5 citron)
1 vitlöksklyfta
Ca 1 dl vatten
Salt
Topping och tillbehör (mixa fritt efter smak):
Finhackad persilja, myntablad
Tomat, rödlök, inlagd gurka, chiliflakes
Oliver
Olivolja
Pitabröd
Chai

Gör såhär:
Lägg bondbönor med sitt spad i en kastrull. Värm upp och låt sjuda långsamt i ca 4-5 min. Mosa bönorna lite slarvigt med en potatisstöt. Alla bönor ska inte bli helt mosade, visa ska vara hela och vissa mosas. Låt småputtra under lock på låg värme i ca 4-5 min. Tänk på att röra runt bönröran med jämna mellanrum och ha koll så den inte bränns vid i botten av kastrullen.

Blanda tahini, pressad vitlök, citronjuice och salt i en skål. Mixa med en stavmixer eller en elvisp tills du får en fast och krämig massa, det tar ca 40 sekunder. Späd sedan ut tahinan med vatten samtidigt som du mixar tills du får en sås. Mängden vätska varierar beroende på hur mycket citron du har och kvalitén på tahinan. Såsen ska kännas som en rinning yoghurt. Häll tahinan över foulen och rör om. Smaka av med citron eller salt. Lägg upp foul på fat, toppa med önskad garnering och servera med bröd.

Join the Conversation

  1. Elina says:

    Kan du lägga upp bild på hur tahini flaskan ser ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close