Chiligryta med högrev och svarta bönor

Mustiga grytor som fått puttra länge är det bästa jag vet. På helgerna tar jag mig gärna tiden att laga ett gott långkok som får puttra några timmar. Trots den långa tillagningstiden så kräver ett långkok oftast minimalt med jobb. Man hackar och fräser allting i grytan, lägger på ett lock och låter det hela sköta sig själv. Sist jag fick feeling en helg lagade jag chiligryta inspirerad från det mexikanska köket. Chilin serverades med tortillachips, cheddarost och jalapeno. Ljuvligt gott. 

8 portioner
1 kg högrev
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
1 röd paprika
3 st torkade chipotle chili (kan ersättas med lite rökt paprikapulver om du vill ha en mild gryta)
2 burkar svarta bönor (á 400 g)
2 burkar krossad tomat (á 400 g)
3-4 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 st lagerblad
Kött- eller grönsaksfond/buljong (välj fritt efter smak. Jag tog grönsaksfond)
Salt och peppar
Rapsolja till stekning
Ca 4 dl vatten
Serveringsförslag:
Tortillachips
Riven cheddarost
Creme fraiche eller gräddfil (jag tar crème fraîche)
Inlagd jalapeno
Lime att pressa över
Färsk koriander

Gör såhär:
Blötlägg chipotlen i ljummet vatten i ca 30 min. Lägg sedan chipotlen med ca 2 msk av vätskan den har legat i och mixa till en pure. Hacka kött i bitar, lök och paprika i små tärningar. Pressa eller finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek köttet ordentligt tills den får färg. Vänd lök, paprika, vitlök och stek under omrörning i ca 4-5 min. Vänd i oregano, spiskummin, chipotle, paprikapulver, tomatpuré och stek under omrörning i några minuter. Häll över krossad tomat, tillsätt lagerblad, fond/buljong, vatten, salt och peppar.

Låt grytan koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock på medelvärme i ca 2-3 timmar. Späd eventuellt ut med vatten om grytan känns för torr. Vänd i sköljda och avrunna bönor, låt allting få koka i 20-30 min till. Servera med tortillachips, riven cheddarost, klick crème fraîche, lime och jalapeno.

Join the Conversation

 1. Maria says:

  Jag undrar hur mycket buljong du använder? Tack för super spännande recept.

  1. Zeina Author says:

   Jag använder ca 2 msk fond eller 2 buljongtärningar.
   Kram /Zeina

 2. Anonym says:

  Tack för ett enkelt och underbart gott recept! Jag använde chipotlepasta, istället för torkad.

 3. Kan jag använda högrevsfärs istället?

 4. Ser jättegott ut! Måste testa!

 5. Anette says:

  Jag är besviken på det här receptet. Det smakar i stort sett ingenting. Inte ens starkt. Tyvärr ett av de sämre recepten. Det finns flera som är bra mycket bättre än det här.

  1. Micke says:

   krydda mer då??? istället för o klaga….

 6. Anonym says:

  Väldigt gott recept. Har lagat det två gånger nu. Jag brukar ha i 4 st chilifrukter istället för chipotle och det ger god smak. Det blir inte alls starkt då det blir mycket mat från receptet Älskar allt jag lagat från Zeinas recept. Allt blir magiskt gott.

 7. Anonym says:

  Blev lite tort mot slutet så jag hällde i ett 1,5 – 2dl öl. Blev jättegott. Hade i en vanlig chilifrukt också för att få lite extra hetta.

 8. Anonym says:

  Om jag ska göra tre satser samtidigt ska jag använda 24 vitlöksklyftor då? Låter väldigt mycket! 🙂

  1. Anonym says:

   gå på smak….smaka ofta o krydda lite åt gången….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close