Bönor/ Grytor/ Kött/ Sydamerika

Chiligryta med högrev och svarta bönor

Mustiga grytor som fått puttra länge är det bästa jag vet. På helgerna tar jag mig gärna tiden att laga ett gott långkok som får puttra några timmar. Trots den långa tillagningstiden så kräver ett långkok oftast minimalt med jobb. Man hackar och fräser allting i grytan, lägger på ett lock och låter det hela sköta sig själv. Sist jag fick feeling en helg lagade jag chiligryta inspirerad från det mexikanska köket. Chilin serverades med tortillachips, cheddarost och jalapeno. Ljuvligt gott. 

8 portioner
1 kg högrev
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
1 röd paprika
3 st torkade chipotle chili (kan ersättas med lite rökt paprikapulver om du vill ha en mild gryta)
2 burkar svarta bönor (á 400 g)
2 burkar krossad tomat (á 400 g)
3-4 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 st lagerblad
Kött- eller grönsaksfond/buljong (välj fritt efter smak. Jag tog grönsaksfond)
Salt och peppar
Rapsolja till stekning
Ca 4 dl vatten
Serveringsförslag:
Tortillachips
Riven cheddarost
Creme fraiche eller gräddfil (jag tar crème fraîche)
Inlagd jalapeno
Lime att pressa över
Färsk koriander

Gör såhär:
Blötlägg chipotlen i ljummet vatten i ca 30 min. Lägg sedan chipotlen med ca 2 msk av vätskan den har legat i och mixa till en pure. Hacka kött i bitar, lök och paprika i små tärningar. Pressa eller finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek köttet ordentligt tills den får färg. Vänd lök, paprika, vitlök och stek under omrörning i ca 4-5 min. Vänd i oregano, spiskummin, chipotle, paprikapulver, tomatpuré och stek under omrörning i några minuter. Häll över krossad tomat, tillsätt lagerblad, fond/buljong, vatten, salt och peppar.

Låt grytan koka upp, sänk värmen och låt puttra under lock på medelvärme i ca 2-3 timmar. Späd eventuellt ut med vatten om grytan känns för torr. Vänd i sköljda och avrunna bönor, låt allting få koka i 20-30 min till. Servera med tortillachips, riven cheddarost, klick crème fraîche, lime och jalapeno.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Maria
  19/11/2019 at 21:04

  Jag undrar hur mycket buljong du använder? Tack för super spännande recept.

  • Reply
   Zeina
   20/11/2019 at 08:16

   Jag använder ca 2 msk fond eller 2 buljongtärningar.
   Kram /Zeina

 • Reply
  Anonym
  24/11/2019 at 10:09

  Tack för ett enkelt och underbart gott recept! Jag använde chipotlepasta, istället för torkad.

 • Reply
  D
  16/06/2020 at 12:29

  Kan jag använda högrevsfärs istället?

 • Reply
  Elva
  12/10/2020 at 18:32

  Ser jättegott ut! Måste testa!

 • Leave a Reply