Formfranska

formfranska

Konsistensen på detta bröd påminner om formfranska som man köper i affärerna. Mjukt och lite kompakt fast med en mycket godare smak! Steg för steg bilder som visar hur man formar brödet för att få det lite luftigare.

Till 1 stor limpa

20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst )
2 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
1 ägg
10 g rumstempererat smör
1 tsk socker
0,5 msk salt
Ca 10-12 dl vetemjöl special

Gör såhär:

Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vätskan och rör om. Vispa ägget lätt och blanda med vätskan. Häll i mjölet och sedan resten av ingredienserna. Lägg inte i all mjöl på en gång utan knåda och häll i långsamt. Känn på degen istället för att följa dl mått. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Inte kladdig men inte heller för klumpig. Hellre en deg som är lite kladdig!

Knåda en bra stund om du jobbar för hand eller kör i 10 min i bakmaskinen! Låt degen vila i en bunke som du täcker med en plastpåse (degen jäser bättre då) i ca 45 min eller i kylen över natten.

Häll ut degen på ett mjölat bord och forma till en avlång limpa (se bilderna som visar hur du får ett perfekt bröd).

Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg i brödet. Lägg formen i en plastpåse men låt inte påsen nudda formen så brödet inte fastnar. Låt jäsa 45-60 min. Pensla försiktigt med ägg och strö på vallmofrön.

Sätt ugnen på 225° g och ställ in en plåt på näst nedersta falsen av ugnen. Låt ugnen bli ordentligt varm. Förbered ett halvt glas med kallt vatten. Lägg brödet i ugnen och häll vattnet på plåten. Stäng ungs luckan direkt och sänk värmen till 200°. Vattnet bildar ånga som ger brödet en krispig yta.

Grädda brödet i ca 35 min mitt i ugnen. Låt brödet svalna helt på ett galler utan att du täcker det med en handduk.

När brödet kallnat skär jag den i skivor och lägger den i frysen. Vi tar ut en skiva och rostar när vi vill äta. Vitt bröd har inte så långt hållbarhet så frysen är bästa sättet att förvara den på.

På bagerier viker dom bröden på ett speciellt sätt. Man viker brödet 2 ggr. Detta ger brödet en chans att öppna sig och bli luftigare vid gräddningen i ugnen. När man viker brödet såhär så bildas det en skarv (typ en rand i degen) Lägger man brödet med skarven uppåt så spricker den på ett snyggt sätt och får ett fint snitt. Vill man ha ett helt slät bröd lägger man skarven nedåt i formen. Se bilderna nedan.

vika1vika2vika3
vika4formfranska2

Join the Conversation

 1. Anonym says:

  Det står 0,5 msk salt i receptet.
  Ska det inte vara tsk?

  1. Zeina Author says:

   0,5 msk stämmer bra 🙂

 2. Bagerskan says:

  Lite vätska till mängden mjöl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close