Ciabatta

Ciabatta är ett italienskt bröd som trots sin mycket neutrala smak är helt fantastiskt. Brödet ska gärna vara lite segt med hård skorpa. Utsökta att serveras med en god olivolja, mozzarella, basilika och tomat. De är även helt underbara nygräddade på frukostbordet eller tillsammans med soppa. Ordet “ciabatta” betyder “toffel” på italienska därav deras lite klumpiga form. Ju längre brödet får jäsa desto godare smak det får.

12 st ciabattafrallor eller 2 stora Ciabattabröd
Fördeg:
0,5 tsk torrjäst eller en liten bit färsk jäst
1 dl ljummet vatten
1,5 dl vetemjölspecial
Degen:
4 dl ljummet vatten
5 dl durumvete
5-6 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst +  3 msk ljummen mjölk (vatten funkar också bra)

Gör såhär:
Börja med att göra fördegen till ciabattan. Fördegens uppgift är att förhöja smaken, ge mer volym och förlänga hållbarheten på brödet. Lite som en “fuskvariant” på surdeg. Blanda alla ingredienser till fördegen tills du får en lös smet och täck sedan bunken med en plastpåse. Låt stå i rumstemperatur 2-12 timmar. Ju längre den får stå desto mer “liv” det blir i den. Efter några timmar kommer det bildas bubblor i smeten. När fördegen fått stå några timmar börjar du med att göra brödet.

Lös upp jästen med ljummen mjölk och låt stå i 5 min. Tillsätt sedan alla ingredienser till degen förutom saltet. Blanda även i fördegen. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin i ca 5 min. Degen ska vara kladdig, tycker du att den är för svår att arbeta med kan du tillsätta lite mer vetemjöl. Tillsätt salt och knåda 2-3 min till. Täck bunken med plastpåse och låt jäsa 1-1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. En fördel om degen får kalljäsa i kylen några timmar, den klarar sig i kylen upp till 10 timmar. Se till att täcka bunken ordentligt med påse så den inte torkar ut.

Stjälp upp degen försiktigt på ett ordentligt mjölat bakbord. Degen kommer att vara väldigt mjuk och elastiskt. Knåda inte den. Dela degen i 2 lika stora bitar och platta dem med lätta händer. Du kan antingen forma delarna till limpor eller skära ut 12 st frallor. Lägg på plåt med bakpapper, mjöla bröden och täck med bakduk. Låt jäsa i 1,5 timme.

Värm ugnen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen, frallorna gräddas i ca 15 minuter och limporna i ca 25 min. Ta ut och låt svalna på galler utan att du täcker dem med bakduk.
5
8
9
13
16
173

Join the Conversation

 1. Hej
  Kan man byta vetemjöl special mot vanlig vetemjöl ?

  1. Zeina Author says:

   Det funkar alldeles utmärkt 😀

 2. Bästa receptet! Gör den för tredje gången nu!

 3. Jenny says:

  Tror att det är för lite vätska angivet till mängden mjäl

 4. Niklas says:

  Blev riktigt gott bröd.
  Jag fuskade dock lite med jästiderna, så jag fick inte till de där stora bubblorna inuti, men rundar man hörn får man betala för det. Kompenserade kortare jästider med häflten Manitoba cream – mjöl, så det blev klart “fluffigt” ändå.

  Tack Zeina för ytterligare ett bra recept.

 5. Jag letar efter det perfekta brödreceptet, och jag tror nog att ditt recept ligger på topp! Kommer att bakas ofta!

 6. Jonny B says:

  Zeina. Receptet på ciabattan, den borde anges i viktenheter, inte i dl (eller både och). Min deg blev lite för torr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close