Sheik el mahshi- färsfyllda grönsaker

Sheik el mahshi är en favorit från Mellanöstern. Även Turkiet har en variant på denna fantastiska rätt. Jag har gjort lite ändringar i originalreceptet, jag har “försvenskat” den en aning och även gjort den nyttigare. Istället för stora zucchini använder man egentligen små ljusgröna zucchini, kallas för kosa i Libanon. De fylls med färs och friteras innan de läggs i långpannan. Även auberginerna ska friteras och man ska helst ha små sådana. Det är inte alltid lätt att hitta små zucchini eller aubergine och dessutom är jag inte så glad over att fritera maten. Känns mycket fräschare att servera sheik el mahshi  på mitt sätt. Min mamma kommer med största sannolikhet himla med ögonen om hon såg mitt recept och sucka: “Så gör man minsann inte sheik el mahshi i Libanon”. Mamma, jag älskar dig! Här kommer min version på den godaste sheik el mahsi, nästan lika god som min mammas. 
Sheik el mahshi
6-8 portioner sheik el mahshi
Fyllning:
400 köttfärs eller vegetarisk färs
2 gula lökar
1 dl pinjenötter (valfritt)
1,5 tsk sju kryddor- gör en egen mix eller köp färdigmixad, recept HÄR!
Salt & peppar
Grönsaker:
1 aubergine
1 zucchini
6 potatisar
2-3 st små paprikor
4 tomater
2 st chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
Tomatsås:
3 stora matskedar tomatpuré
9-10 dl vatten
Salt och peppar
0,5 tsk sju kryddor
Stekning:
Rapsolja
Servering:
Ris med vermicelli- recept HÄR!

Gör såhär:
Börja med fyllningen. Hacka löken i fina tärningar och stek tills den får färg. Vänd i färsen och stek också tills den får färg och smular sig, krydda med sju kryddor salt och peppar. Om du vill ha pinjenötter i fyllningen vänder du i dem med färsen och steker allting en stund. Jag strör mina pinjenötter på grönsakerna istället, mina barn föredrar det. Ställ fyllningen åt sidan och börja förbereda alla grönsaker som ska fyllas.

Värm ugnen till 200°. Skala aubergine randig och skär i runda ringar. Skär zucchinin i runda ringar. Lägg på en plåt och ringla över rapsolja. Baka mitt i ugnen tills de får färg, ca 15-20 min. Kan hända att zucchinin blir klar före auberginerna, då får du plocka bort dem först. Skär bort toppen på tomaterna och gröp ur kärnhuset med en tesked. Gör samma sak med paprikorna.Sheik el mehshiSheik el mahshiSheik el mahshi

Potatisarna. Skala dem och gröp ur dem. Jag använder en speciell urgröpare som jag hittat i en orientalisk livsmedelsbutik som är gjord just för detta ändamål. Har du inte en sån kan du försiktigt gröpa ur potatisen med en potatisskalare eller äppelurkärnare. Det gäller att hålla ett försiktigt men stadigt grepp runt potatisen samtidigt som man snurrar urgröparen med ena handen in i potatisen. Fyll med färs, peta in fyllningen med fingret. Hetta upp olja i en stekpannan och bryn potatisen runt om tills den blir gyllene. Fotor_145546822190658Sheik el mehshiSheik el mehsh

Fyll grönsakerna på samma sätt som jag gjort på bilderna och stapla allting snyggt i en ugnsform. Koka upp vattnet till tomatsåsen och blanda med tomatpurén. Rör om ordentligt tills purén löses upp, krydda med salt och peppar. Häll såsen försiktig i plåten runt om alla grönsaker. Strö på sjukryddor och baka sedan mitt i ugnen på 200° i ca 30-40 min. Jag steker mina pinjenötter i lite olja och strör på formen när den kommit ut ur ugnen. Servera med ris och sallad.Fotor_145546843112436Fotor_145546855323844Fotor_14554685898186613022016-IMG_378513022016-IMG_382613022016-IMG_3974

Join the Conversation

  1. Jag bjöds igår på Sheik el mahshi- färsfyllda grönsaker. Ännu en fullträff från dig. Tack för det!
    Dina recept förgyller såväl vardag som helg hemma hos oss.
    Fortsatt trevlig Pingst!

    1. Zeina Author says:

      Va glad jag blir 😀 TUSEN TACK! Trevlig helg till dig. Ha det bäst. /Zeina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close