Daimbräck

Krispig och knäckig daimbräck med choklad och nötter. ÅH så god! Underbart julgodis som räcker för många.

Ca 35-40 bitar daimbräck
450 g smör
4,5 dl socker
0,5 dl vatten
1,5 tsk vaniljsocker
Chokladgarnering:
250 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
Nötter som garnering (kan uteslutas):
2 dl grovhackade nötter av valfri sort (tex mandel, pekan-, hassel- eller valnötter)

Gör såhär:
Börja med att grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Klä en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Lägg smör, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra tills smeten når 145 grader. Ha koll på smeten och rör om med jämna mellanrum, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen. Viktigt att du låter kolan koka till rätt temperatur så du får en krispig och knäckig daim. När den fått rätt temperatur tillsätter du vaniljsockret, rör om och häll sedan ut på plåten med bakplåtspapper.

Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen och låt kallna helt. Smält chokladen över vattenbad och häll sedan över den kalla daimen. Bred ut chokladen jämnt och strö direkt på nötterna innan chokladen stelnar. Låt stelna och kallna i kylen. Bryt bräcket i bitar och lägg i en kakburk. Förvara i kylen.


Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Hej!

    Undrade bara ifall man kunde byta ut den vita sockret till brun socker?

    Du är grym, fortsätt med det du gör

    1. Zeina Author says:

      Hej ❤
      Tack Jag har inte testat, vet inte hur resultatet blir så jag vågar inte säga att det går. Lycka till. Kram.

  2. Hej Zeina!
    Har du provat att göra Daim med mindre socker? Tror du den fortfarande stelnar om man minskar till halva sockermängden?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har inte testat och tror inte att det blir bra om man minskar mängden. Lycka till och hoppas att du lyckas få till det 🙂

  3. Zeina says:

    Hej Zeina
    Jag har försökt att göra daimbräck men misslyckades totalt. Vet inte varför? Har rört om hela tiden och till slut blev det sockermassa istället. Ska man röra om hela tiden? Hur låg värme ska man ha?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close