Äppelpaj med kolasås

Varför inte servera äppelpajen med såsen i självaste pajen? Varför inte med en hemmagjord kolasås till dessutom? När man ändå är på gång kan man dessutom pensla pajen med lite kolasås för att få ett knäckiga pajskal. SÅ HIMLA GOTT med söt kolasås och syrliga äpplen! Pajen kan med fördel förberedas dagen innan servering. Nice!
Äppelpaj

8-10 bitar äppelpaj med kolasås
Pajdegen:
9 dl vetemjöl
2 tsk ströscoker
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
1 krm salt
225 g kallt smör
1 dl kallt vatten
Fyllning:
8 st granny smith äpplen (gröna)
Kolasås:
110 g smör
6 msk mjöl
0,5 dl vatten
1 dl socker
1 dl brun farin socker strö (se bild)
0,5 tsk kardemumma (kan uteslutas)
TIPS! Penslar man pajskalet med lite kolasås blir pajen krispig och knäckig utanpå. Vill man ha ett mjukt pajskal kan man hoppa över den biten och hälla all sås i pajen.

Gör såhär:
Börja med att göra pajdegen. Lägg alla ingredienser, gärna i en matberedare men en bunke funkar bra om du ska göra degen för hand. Blanda ihop allting och tillsätt smöret som är hackad i små kuber, blanda snabbt ihop allting tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet i omgångar så det fördelas jämnt i degen, överarbeta inte degen utan blanda ihop den snabbt. Tillsätt eventuellt mer vatten om den känns för torr men inte för mycket. Degen kan kännas lite smulig men den kommer att bli perfekt 😉 Lägg allting i en påse och jämna till degen, ställ i kylen i 30 min. Dela degen i två delar. Kavla ut ena biten och lägg den på botten av en pajform. Tryck ut och jämna till den med händerna. Den ska komma en bit över pajformens kant, tryck till kanterna lite. Spara ena halvan som ska användas som lock. Skala och kärna ur äpplena, skär dom i tunna klyftor.

Värm ugnen till 200°. Gör kolasåsen. Smält smöret och blanda i mjölet. Tillsätt vatten, socker och eventuellt kardemumma. Koka upp på medelvärme till sockret löses upp, sänk värmen och låt småputtra i ca 10 min, ha koll på såsen så den inte bränns vid i botten av kastrullen. Låt såsen svalna en aning. Lägg alla äppelklyftor över pajskalet, ringla över kolasåsen. Spara lite sås till pensling. Kavla ut ena deghalvan och skär ut remsor, gör ett flätmönster på pajen. Skär bort överflödig deg. Pensla med lite kolasås. Baka pajen i mitten av ugnen i ca 10 min, sänk sedan värmen till 175° och baka i ytterligare ca 35 min( tills äpplena mjuknar). Ta ut pajen och låt svalna helt innan servering, den går att förbereda flera timmar innan servering. Förvara den i rumstemperatur och servera pajen rumstempererad.

Kolasåsbrun_farin_stroÄppelpajÄppelpajÄppelpajÄppelpaj

Join the Conversation

  1. Tanja says:

    Super god äppelpaj!! Men sockret smälte aldrig trots TT jag följde allt till punkt och pricka:( Så det fick bli karamelliserad Mjölk istället som kolasås och det blev galet gott med vispad vaniljsås till:)

  2. Hej Zeina, kan 6msk mjöl verkligen stämma? Det blev en väldigt tjock massa , inte alls såsig 🙁
    Skulle uppskatta svar så jag kan rädda detta genom att göra en ny sås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close