Tips på basvaror och köksredskap

Bra köksredskap

Det finns ett stort urval (alldeles för stort) av köksredskap på marknaden. Några är helt onödiga och andra kan man inte vara utan. Jag ska sammanställa en lista på de produkter jag anser är viktigast att ha i varje kök för att underlätta din matlagning och bakning.

Bra kastruller i olika storlekar

Rostfria kastruller håller länge i köket. Välj helst en kastrull med tjock botten. Det är bra att ha kastruller i tre olika storlekar: 1, 5 liter, 2 liter och 4 liter.

Stekpannor

En bra stekpanna av gjutjärn som man sköter bra håller en evighet. En lite mindre och en större stekpanna är bra att ha. Den mindre storleken är lämplig till att t.ex. steka pannkakor eller ägg, den större att steka grönsaker eller tillaga en hel maträtt i. Välj gärna en med en skaft som är värmetålig och tål att sättas in i ugnen. Ett extra plus om man har en stor wookpanna och en grillpanna§

Bra knivar

Investera bra knivar av bra kvalité och av rostfri stål. Det är värt att betala lite extra och köpa en bra kockkniv. Vårda dina knivar, slipa dom ofta och tvätta dem för hand, inte i diskmaskinen. Det behövs två kockknivar, de brukar vara i två olika storlekar, en stor och en lite mindre. En tandad kniv, brödsåg, och en liten skalkniv.

Ugnsformar

Förutom en vanlig ugsplåt, långpanna och ugnsgaller som vanligtvis ingår i varje spis är det även praktiskt att ugnsformar. En i mellanstorlek och en lite mindre.

Köksredskap

  • Stekspade
  • Handvisp, ballongvisp
  • Tång
  • Potatisskalare
  • Osthyvel
  • Hushållssax
  • Pastaslev
  • Hålslev för att skumma av en gryta när man tex kokar kött
  • Potatispress- perfekt när man ska göra potatismos
  • Vitlökspress
  • Citruspress

Bakredskap

Måttsats är de viktigaste redskapen vid bakning och dessa mått behöver du:

    • 1 dl
    • 0,5 dl
    • 1 msk
    • 1 tsk
    • 1 krm
    • 1 liter

Övriga bakredskap

  • Brödkavel
  • Degskrapa
  • Slickepott
  • Handvisp/ elvisp
  • Spritspåse
  • Muffinsplåt
  • Bakform med löstagbar kant
  • Pajfrom
  • Hushållsapparater
  • Kaffebryggare
  • Matberedare
  • Handmixer

Basvaror som är bra att ha hemma

I kylen är det bra att ha:
Mjölk, ägg, smör, grädde/creme fraiche, ost och jäst.
Grönsaker som lök, vitlök, potatis, morot, citron, tomat, gurka, sallad och paprika.
Frukter som apelsin äpple och banan är också bra att vara utrustad med.

I skafferiet kan du förvara rapsolja, olivolja, ris, pasta, bulgur, torkade bönor, linser, nötter, kaffe, te, ketchup och tomatpuré. Om du behöver baka är vanligt vetemjöl, vetemjöl special,grovt mjöl; t ex grahamsmjöl eller rågmjöl bra mjölsorter som kan variera baket. Torkad jäst finns alltid i mitt skafferi – man vet aldrig när baksuget sätter igång.

Andra torrvaror som är bra att ha är kakaopulver, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, potatismjöl, majsstärkelse, ströbröd, socker, florsocker och sirap.

Konservburkar håller länge och har därför sin givna plats i skafferiet. Bra konserver är passerad och krossad tomat, bönor på burk, tonfisk och majskorn.

I frysen kan du förvara bröd, bär, grönsaker som t ex ärtor, haricotsverts, majs, spenat, fiskfilé, kyckling, färs, filodeg eller smördeg, djupfrysta kryddväxter som dill, persilja och gräslök.

Kryddskåpet då? I ett kryddskåp bör salt och peppar alltid finnas. Paprikapulver, curry, lagerblad, basilika, oregano, kanel, rosmarin, timjan, soja, fisksås, tabasco, samabolek, buljongtärningar eller fonder i olika smaker.

Join the Conversation

  1. Marianne Couet says:

    Hej, jag skulle vara så tacksam för besked om märke/tillverkare av den stekpanna (svart med raka kanter) som Zeina använder bl a i paella-receptet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close