Bakverk/ Bröd/ Buffé/ Utvalt/ Vegetariskt

Brytbröd med vitlök

Oj vilket fantastiskt bröd! Ett gott brytbröd fyllt med vitlök, örter och ost. Så god att du kan njuta av den precis som den är. Men den är även helt ljuvlig att servera med soppan eller en god dippa. 
Fotor_144120920585226

1 limpa brytbröd
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst )
2 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
20 g rumstempererat smör
1 tsk socker
0,5 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl special
Fyllning:
20 g smält smör
3 msk olivolja
2-3 vitlöksklyftor
Ca 2 dl riven ost
Ca 2 dl finhackade färska örter eller 3 msk torkade (välj fritt, jag hade färsk persilja, basilika och oregano)
1 liten rödlök, finhackad
Pensling till formen:
Smör
Sesamfrön (kan uteslutas eller bytas ut mot andra frön)
Du kan även fylla brödet med detta, välj fritt:
Bacon, soltorkad tomat, oliver, salami, champinjoner, chili

Gör såhär:
Börja med att göra degen. Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vätskan och rör om. Häll i mjölet och sedan resten av ingredienserna till degen. Knåda den en bra stund eller arbeta den i minst 7 min i bakmaskin. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Inte kladdig men inte heller för kompakt. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min eller i kylen över natten.

Smält smöret till fyllningen och blanda med pressad vitlök och olivolja, ställ åt sidan. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en stor platta och skär ut massa remsor. Mjöla lätt så remsorna inte fastnar ihop, lägg i en bunke och häll över vitlökssmöret. Blanda försiktigt med händerna sära på de remsor som fastnar ihop. Smörj en brödform eller en sockerkaksform ordentligt med smör och strö på sesamfrön. Varva formen med remsorna, örter, lök och ost. Avsluta med örter och ost. Täck formen och låt jäsa i 30 min. Värm ugnen till 225°. Ta in formen mitt i ugnen och sänk värmen till 200°. Baka i ca 40-45 min. Ta ut brödet och vänd den. Serveras varm. Smaklig spis!
Fotor_144120954647339Fotor_144120971926784Fotor_144120940568619
Fotor_144120920585226Fotor_144120929165142

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Michelle
    14/09/2015 at 19:15

    Hej! Gjorde nyss det här brytbrödet och vi orkade inte äta upp allt. Går det att spara? Isåfall hur? 🙂 tack för en väldigt bra blogg med många olika recept!

    • Reply
      Zeina
      15/09/2015 at 17:52

      Hej 🙂 Du kan antingen frysa in det eller förvara i en påse i kylen. Skoj att ni testat. Kram Zeina

  • Reply
    Sandy
    14/01/2016 at 17:08

    Fantastiskt gott bröd!! Tusen tack för receptet 🙂

    • Reply
      Zeina
      15/01/2016 at 18:57

      Tack små jätte mycket. Ett av mina favoritbröd. Kul att du var nöjd. Trevlig helg /Zeina

  • Reply
    Merita Gjikolli
    22/10/2016 at 14:06

    Tack för dina recept, fina Zeina!
    Jag har provat många utav dem och fortsätter att prova andra och nya som kommer ifrån din rika blogg och dina otrötta händer.
    MVH Meri

  • Leave a Reply