Sega choklad cookies rullade i nötter, fyllda med dulce de leche och toppade med smält choklad. Hur gott låter inte det! Mycket av livets goda i en och samma kaka, inte illa. Detta är en annorlunda variant av de klassiska amerikanska cookies. Väldigt populära i USA, jag var tvungen att testa att göra dem själv. Ja det blir defentivt inte sista gången jag bakar dessa godbitar. Sega, mjuka,knapriga, kola, choklad… ja allt på en och samma gång. Awesome!
Ca 28 st Choklad cookies
1,5 dl socker
100 g rumsvarmt smör
1 äggula
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2,5 dl mjöl
1 krm salt
Garnering:
1 äggvita
2 dl Finhackade nötter (valfri sort men jag rekommenderar pekan- eller hasselnötter)
50 g mörk- eller mjölkchoklad
Fyllning:
Ca 1,5 dl dulce de leche (sötad kondenserad mjölk som kokats till en kola)
Gör såhär:
Börja med att koka upp kolan (dulce de leche). Lägg en burk oöppnad sötad kondenserad mjölk (ta bort etiketten först) i en rymlig kastrull, täck med vatten och låt koka i 2,5 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom så att det alltid täcker burken och lite till. Om inte burken alltid är täckt med vatten kan den spricka. Ta upp burken och låt svalna eller skölj under kallt vatten. När burken är sval öppnar du den och låter kallna helt. Du kan även köpa färdigkokt dulce de leche men jag tycker att den man kokar själv smakar bättre.
Kakorna: Separera ägget, lägg gulan och vitan i separata skålar. Vispa socker och rumsvarmt smör fluffigt med en elvisp. Tillsätt äggulan, mjölk och vaniljsocker och vispa en stund till. Blanda mjöl, kakao, salt i en skål och häll sedan ner i smörsmeten. Rör ihop till en deg. Plasta in degen och ställ i frysen 1 timme tills den stelnar.
Ta ut degen från frysen och börja genast jobba med den. Degen är lite hård till en början men mjuknar snabbt, det är enklast att forma kakorna när degen fortfarande är fryst och kall. Tryck ut små bitar och rulla till bollar, ca 2,5 cm. Doppa bollen i äggvitan och rulla i nötterna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck till i mitten av kakan med tummen eller undersidan av en tesked. Forma en liten “grop”, där kommer du sen fylla med kola. Ställ inte kakorna allt för tätt inpå varandra.
Värm ugnen till 175°. Baka kakorna mitt i ugnen i 10 min. Ta ut och tryck till kakorna och forma om gropen medan dom fortfarande är varma. Lägg en klick kola i kakorna och låt sedan kallna. Smält choklad över vattenbad, mörk choklad går att smälta i micron. Ringla över choklad på varje kaka och låt sedan stelna. Förvara kakorna svalt i en burk upp till 7 dagar.
Går kakorna göra utan rulla dom i nötter? Mvh Linn
Absolut 😀 Skippa nötterna och äggvitan då och följ receptet som vanligt. Blir jätte gott det med. Lycka till!