Tufahija- Äppeldessert från Balkan

Ljuvlig balkandessert med fyllda äpplen. Så enkel att göra och ack så god. Äpplena kokas i sirap, fylls med valnötter och toppas med grädde. Magisk kombination!

6 portioner
6 st äpplen (valfri sort)
3 dl socker (läs tips nedan)
5 dl vatten
1 citron
100 g valnötter
3 dl grädde (växtbaserad grädde funkar jättebra om man vill ha en vegansk dessert)
TIPS! Om du vill minska mängden socker så går det jättebra. Sirapen blir dock något rinnigare i konsistensen men det blir lika gott ändå. Testa att byta ut strösocker mot råsocker eller farinsocker, då får äpplena en god karamellton. Du kan tillsätta lite russin i valnötsfyllningen.

Gör såhär:
Blanda 3 dl socker, vatten och saften från en halv citron i en gryta och koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt.

Skala ett äpplena och släng ner skalet från 2 äpplen i sirapen. Gnugga äpplena med en citronhalva så de inte svartnar och behåller sin fina färg. Kärna ur äpplet med en äppelurkärnare. Lägg äpplena i sirapen och låt dem puttra långsamt under lock tills de mjuknar. Vänd på dem då och då. Viktigt att de mjuknar utan att de blir överkokta. Om äpplena är för hårda blir det svårt att äta desserten vid servering. Om de blir överkokta blir äpplena som äppelmos. Det tar ca 10-12 min för äpplena att mjukna, tiden varierar beroende på vilken sorts äpplen du använder. Ta ur äpplena från sirapen och låt kallna. Spara sirapen

Mixa valnötterna eller finhacka tills de blir som ströbröd. Ta undan ca 1 msk valnötter till garnering. Häll sirap som du kokade äpplena i över valnötterna och blanda. Konsistensen på valnötterna ska bli ungefär som mandelmassa, häll försiktigt över sirap i omgångar tills de får önskad konsistens, ca 1 dl. Lägg valnötsmixen i en spritspåse och spritsa i äpplena. Om du upplever att dina äpplen fortfarande är hårda så kan du baka dem snabbt i ugnen på 200° med fyllningen i. Om de är bra i konsistensen kan du hoppa över ugnsbakning. Vispa grädde och spritsa över äpplena. Garnera med finhackade valnötter. Lägg i portionsskålar, lägg lite sirap i skålen och servera!

Join the Conversation

  1. Hej! Jag är allergisk mot valnötter. Har du något förslag på vad man kan ta istället? Jag tål jordnötter och cashewnötter, men det känns inte dom det skulle passa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close