Syrlig och fräsch citronrisotto med sparris. Kombinationen är himmelsk. Risotton är härligt krämig och sparrisen krispig. Om du vill göra det hela lite lyxigare kan du toppa risotton med handskalade räkor vid servering.
4 portioner
2 knippen färsk grön sparris
ca 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
35 g smör
3 dl arborioris
1 dl riven parmesanost
Saft och zest från 1 citron
2 krm svartpeppar
Gör såhär
Bryt sparrisen i bitar och kasta den nedre, träiga delen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 2 minuter och häll av vattnet.
Koka upp vatten och buljongtärningar och håll buljongen varm. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan och hälften av smöret i en kastrull. Fräs löken i några minuter. Tillsätt ris och vitlök och fräs under omrörning i cirka 3 minuter.
Rör ner riset och fräs på låg värme i ca 3 minuter. Tillsätt juice från ca 1 citron (justera syra efter smak). Fräs tills riset suger åt sig citronjuicen. Blanda ner hälften av buljongen och låt koka in i riset utan lock i ca 20-25 min. Under koktiden späder du ut risotton med resten av buljongen och rör om ofta. Vänd ner resten av smöret, sparris, citronzest och parmesan. Blanda och servera genast. Toppa gärna med parmesan och svartpeppar vid servering.
Så himla gott och enkelt att göra! Har gjort den några gånger och hela familjen älskar den. Tack Zeina för ännu ett fantastiskt recept 🙂
En av mina favoriträtter i sparristider. Härliga smakert och enkelt att laga. Brukar ibland använda carnaroliris till risotton, jag tycker att det blir ännu godare.