Dal makhani- Indisk linsgryta

Dal makhani betyder linser i smör och det beskriver denna fantastiska gryta perfekt. En krämig linsgryta med mycket smak och en av de mest populära indiska rätter. Ingredienslistan kan kännas lite lång men bli inte avskräckt av det, hela rätten gör du enkelt i en och samma gryta. Skulle du sakna någon av kryddorna hemma så är det inga problem att köra utan, som tex bockhornsklöver som kan vara svår att hitta. Det blir gott och smakrikt ändå. Dal makhani kan du enkelt göra vegansk med växtbaserad grädde och yoghurt. Grytan kan du servera med bröd eller ris.

4-6 portioner
3 dl belugalinser
1 frp kokta kidneybönor (400 g, sköljda & avrunna)
1 gul lök
1 msk riven ingefära
3 st vitlöksklyftor
3-4 st tomater (kan ersättas med 400 g krossad tomat)
1-2 st färska chili (valfritt)
3-4 msk tomatpuré
1-2 dl grädde (läs tips nedan)
Smör, ghee eller olja till stekning
Ca 6-8 dl vatten
Salt & peppar
Kryddor:
1 tsk garam masala
1 tsk spikumminfrön eller 1,5 tsk mald spiskummin
1 tsk malen bockhornsklöver (kan uteslutas)
1 tsk gurkmeja
Topping:
3-4 msk yoghurt eller smör (läs tips nedan)
Serveringsförslag:
Vitlöksknutar eller vitlöksnaan

TIPS! Justera mängd grädde i grytan efter smak, jag hade 1 dl. Dal makhani toppas gärna med smör vid servering, vissa kombinerar det med yoghurt. Jag tog endast turkisk yoghurt. Det funkar även alldeles utmärkt med växtbaserad yoghurt.

Gör såhär:
Hacka lök i tärningar och tomat i tärningar, hacka vitlök och chili fint, riv ingefära. Hetta upp olja/smör/ghee och stek löken tills den får färg. Vänd i alla kryddor, ingefära, vitlök, chili och stek nån minut till. Tillsätt tomat eller krossad tomat, tomatpuré och fortsätt fräs allting under omrörning i ca 4-5 min. Vänd i belugalinser, vatten (börja med att endast ha i 6 dl vatten, salt och peppar. Låt grytan puttra under lock på medelvärme i ca 30 min, tills linserna mjuknar. Rör om i grytan med jämna mellanrum. Tillsätt kidneybönorna, späd eventuellt ut med mer vatten om det behövs. Låt grytan puttra i ytterligare 20 min. Tillsätt grädde och låt det hela koka i ca 10 min, smaka av med salt och peppar. Vid servering toppar du grytan med en klick yoghurt eller smör.

Join the Conversation

  1. Hej! Kan man laga denna rätt utan grädde? Jag har väldigt svårt för grädde, creme fraiche mm i mat.

  2. Caroline says:

    Hej!

    Kan man byta ut beluga linser mot röda linser istället?

  3. Julia Rasool says:

    Hej! Var hittar man bockhornsklöver?

    1. kistagrossen

  4. Gabriela says:

    Det här är det bästa linsreceptet!

  5. Jättegott recept, men det behövs minst dubbelt med kryddor och betydligt längre koktid för att få fram smakerna. Adderade även juicen av en hel lime för att få upp syran.

    1. Anonym says:

      Hade också lime till. Blev riktigt gott!

  6. Aleks Cains says:

    Vad ar det for skillnad mellan bokhornsklover och nejlikor?
    Jag bor is Storbrittanien och har verkar de vara en och samma sak.

    1. Mathias says:

      Bockhornsklöver heter Fenugreek på engelska.

  7. Tina Henriksson says:

    Om jag inte vill ha färdigt kokta linser och bönor utan vill koka dem själv. Hur gör jag då?
    Ge förslag på ett baskok med lite mera smak i för bönor och linser.

  8. Det är inte rätt typ av linser för att göra riktig dal makhani, beluga linser är inga linser som brukar användas. Detta recept var alldeles för lite kryddor för min smak.

  9. Ulrika says:

    En riktigt god rätt! Jag älskar alla dina recept. Den här gången ökade jag på alla kryddor ordentligt men tyckte ändå inte att det blev så smakrikt som jag hade trott att det skulle bli. Efter att ha lagt till sambal oelek blev det som jag ville.

  10. Anonym says:

    Detta var fantastiskt gott! Jag följde receptet exakt och det blev perfekt. Ni som klagar på kryddningen har nog inte tillräckligt bra kryddor. Som det står i receptet är det också viktigt att steka kryddorna någon minut innan man tillsätter tomaterna, det är då smakerna kommer fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close