När jag var på fikaresa i Västsverige fick jag smaka på den godaste räkmackan jag någonsin har ätit på Rörstrands Café. Trots att den var toppad med massa handskalade räkor så var det inte räkorna som gjorde mackan så god som den var. Det var nämligen det fantastiska brödet. Så saftigt och gott. Det bästa av allt är att jag fick recept på brödet som jag nu kan dela med mig till er! Visst är det härligt 😀 Brödet är fyllt med massa gott som linfrön, solrosfrön och lingonsylt. Det bästa av allt är att du rör snabbt ihop alla ingredienser och skjuts in i ugnen.
1 drömstadslimpa
8 dl vetemjöl
3 dl fiberberikade havregryn
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1/2 dl hela linfrön
1 dl mörk sirap
1 dl lingonsylt
6 dl naturell yoghurt
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Klä en stor brödform, ca 1,3 liter, med ett bakplåtspapper. En springform på 25 cm funkar också bra. Blanda samman alla torra ingredienserna väl. Tillsätt sirap, yoghurt och lingonsylt och arbeta ihop till en smet. Häll i formen och baka mitt i ugnen i ca 45 min. Låt brödet svalna i formen innan du skär upp det. Underbart att servera som frukostbröd. Om du är sugen på att göra en räkmacka hittar du ett bra recept HÄR!
Hej!
Jag provade att baka det här brödet igår. Det var väldigt lätt att göra och gott, om även lite för sött för min smak. Nästa gång jag bakar det ska minska på sirapen till 1/2 dl och något på lingonesylten.
Tack för en inspirerande hemsida
Hej!
Älskar att baka bröd (äter endast hembakat) och var därför tvungen att prova detta, men efter tre försök så lyckas jag inte få till det utan brödet blir degigt varenda gång. Jag har provat att öka gräddningstiden osv men samma resultat ändå. Har du något tips?
Tack för en bra blogg men massor av fina recept.
Hej Frida,
Jag ber om ursäkt att det kommer ett sent svar från mig här. Brödet är ganska saftigt och mjukt, den blir aldrig luftig som ett vanligt bröd. Den kan upplevas lite “grötig” i konsistensen. Du har alltså inte gjort något fel, den ska smaka så. Kram