Ezme- Turkisk tomatsallad

Ezme är en fräsch, turkisk mezzerätt som gärna serveras som en aptitretare med bröd eller som tillbehör till grillat. Salladen ska gärna vara stark  och smakar som bäst när den görs av ekologiska tomater. Allra helst när det är säsong för tomater, som på sommaren. Då ska du använda riktigt mogna och  rumstempererade tomater. Då kan jag lova dig att du får en magiskt god ezme. I rumstemperatur utvecklas tomatens sötma och smak allra bäst, därför bör man aldrig förvara en tomat i kylen. 

FÖLJ ZEINAS KITCHEN PÅ INSTAGRAM HÄR! FÖR MER INSPIRATION OCH GODA RECEPT 😀 

1 står skål ezme, ca 4 portioner
6 röda och mogna tomater
5 st sivri (turkisk paprika, kan ersättas med 2 gröna paprikor)
4 vitlöksklyftor
1 rödlök eller 4 st salladslökar
1 knippe persilja
1 liten knippe färsk mynta eller 2 msk torkad mynta
1-3 st färska chili eller ca 1-2 msk pulbiber/chilipulver
2 stora msk tomatpuré
2 stora msk paprikapuré
2 msk granatäppelsirap
Ca 4-5 msk olivolja
Saften från en halv citron
Salt & peppar
TIPS! Du kan variera din sallad efter smak, gillar du inte chili kan du utesluta det. Om du inte har granatäppelsirap så går det bra utan och om du vill ha en mild vitlökssmak så kan du minska mängden. Gillar du sumak (syrlig orientalisk krydda) går det fint att krydda salladen med det.

Gör såhär:
Börja med att förbereda grönsakerna. Skala tomaterna, dela dem i klyftor och skär bort den hårda skaften i tomatens kärnhus. Lägg i klyftorna i en sil. Hacka sivri/paprika i klyftor och lägg i en sil. Skölj persilja och mynta, hacka löken i klyftor. Låt allting rinna av ordentligt en stund i silen.

Lägg tomatpuré, paprikapuré, olivolja, citronsaft, granatäppelsirap, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda allting tills du får en puré, ställ åt sidan.

Lägg alla grönsaker och chili i en matberedare eller mixer. Kör snabbt några varv tills grönsakerna blir finhackade. Mixa inte för länge, grönsakerna får inte blir allt för mosiga i konsistensen. Tillsätt purémixen och kör snabbat ett varv till. Lägg i en skål och smaka av. Tillsätt eventuellt mer syra från citron eller granatäppelsirap. Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering, gärna några timmar för godast smak. Salladen kan bli vattnig när den fått stå en stund i kylen. När det är dags att servera salladen kan du lyfta upp grönsakerna med hålslev, låt överflödig vätska rinna av och lägg upp på ett fat. Eller så kan du låta salladen rinna av en liten stund i en fintrådig sil. Servera med med bröd eller som en dippsås vid maten. Salladen klarar sig i kylen i ca 7 dagar.


Join the Conversation

  1. Annica Gustafsson says:

    Undrar var man kan köpa paprikapure? Låter väldigt gott 🙂

    1. Finns på Willys 🙂

  2. Kan man använda Ajvar istället för paprikapuré, och samtidigt dra ner på någon chilifrukt?

    1. Mattias says:

      Absolut inte. Ajvar är alldeles för söt och inte fermenterad som paprikapurén är‚ den har umami och selta vilket ajvar inte har.

  3. Kan man använda Ajvar istället för parikapuré (och då kanske ta någon chilifrukt mindre?)?

    1. Tobias says:

      Ja Olle, du har mitt samtycke till det.

  4. Jag brukar blanda denna med cous cous, och låta stå en stund, blir supergott! I med andra grönsaker och lite bönor så är middagen klar.

  5. Älskar granatäppelsirap i sallader osv, men alltid undrat hur länge den håller sig i öppnad i rumstemperatur? eller ska den förvaras i kyl efter öppning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close