En underbar rätt av helstekt kyckling som tillagas i ugnen med en bädd av grönsaker. En lättlagad rätt som imponerar, perfekt att bjuda på när man får gäster. Kräver inte så mycket jobb då den sköter sig själv i ugnen. Marinera helst kycklingen i kylen över natten.
1 stor kyckling, ca 1,5 kg
Kycklingens marinad
2 dl ketchup
1 msk soya
1 msk honung
1 msk balsamico
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk Garam masala
1 msk paprikapulver
1 tsk örtsalt
1 tsk timjan
1 dl apelsinsaft (från färsk apelsin)
3 msk citronsaft
1 msk torkad persilja
Blanda alla ingredienser och massera in marinaden i kycklingen. Låt ligga i kylen över natten.
Grönsaksbädd
1 kg potatis, gärna färskpotatis
15 st champinjoner
2 vitlökshuvuden, delade i mitten
10 st steklök, skalade
Ca 15 st minimorötter
75 g smör
3 msk olivolja
1 msk örtsalt eller vanlig salt
1 kruka färsk timjan eller rosmarin (funkar även med torkade örter)
På en plåt gör du en bädd av minimorötter, champinjonerna, färskpotatis, steklök, vitlök, färsk eller torkad timjan eller rosmarin & örtsalt. Lägg lite smörklickar över grönsakerna och ringla även olivolja på. Lägg kycklingen som har marinerats i flera timmar ovanpå grönsakerna.
Värm ugnen till 175 ° Ta in plåten i mitten av ugnen och låt tillagas i ca 2 timmar.Ta ut och servera med en sallad och en sås, förslagsvis brunsås, gräddsås eller tzatsiki.