Fatteh är en mycket populär maträtt i Mellanöstern som har sina rötter i Libanon, Palestina och Syrien. Fatteh kan bland annat tillagas med kött, kyckling eller serveras vegetarisk. Huvudingredienserna är alltid friterad bröd, kikärtor och yoghurtsås. Smakerna och mixen är ljuvliga. Du kan hitta recept på fatteh med kyckling HÄR! och vegetarisk fatteh HÄR! Här kommer recept på “fattet lahem” som betyder “fatteh med kött”.
4-6 portioner fattet lahme (fatteh med kött)
250 g köttfärs
1 tsk sjukryddor
Salt och peppar
4 st pitabröd (orientaliska tunnbröd)
Rapsolja till fritering
Yoghurtsås:
Ca 8 dl naturell yoghurt
0,5 dl tahina (kan uteslutas)
1-2 pressade vitlöksklyftor
0,5 citron
Salt
Kikärtorna:
500 g kokta kikärtor
Ca 4-5 dl vatten (gärna kikärtornas kokvatten)
1 citron
Salt & peppar
Garnering:
15 g smör+ 1 msk rapsolja
1 dl pinjenötter
0,5 tsk kanel
1 tsk paprika- eller chilipulver
Granatäppelkärnor (kan uteslutas)
Finhackad persilja (kan uteslutas)
Gör såhär:
Dela pitabröden i fyrkanter och fritera dem gyllene i het olja, låt rinna av på papper. Stek köttet i olja tills den smular sig och får färg. Krydda köttet med sjukryddor, salt, peppar och ställ åt sidan. Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen i en bunke och vispa den slät med en handvisp, ställ såsen åt sidan. Lägg kikärtorna i en kastrull tillsammans med vätska, citronsaft, salt och peppar. Värm upp kikärtorna och mosa dem lite lätt, med en sked samtidigt som de värms upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vätska om de känns för torra. HIT kan du förbereda alla moment tills det är dags att servera rätten. Så fort du lagt upp fatten ska den genast serveras.
Värm upp smöret med olja. Fräs pinjenötterna tills de blir gyllene. Fördela pitabröden på ett fat, lägg över varma kikärtor med sitt spad, ringla över yoghurtsåsen, strö på köttet. Avsluta med pinjenötter tillsammans med allt smör, garnera med kanel, paprikapulver, granatäppelkärnor och persilja. Servera genast!
Lite dum fråga kanske… Ska man servera ris eller något annat till den? 🙂
Hej,
Det är en huvudrätt och serveras utan något bredvid 😀 Kram
Fantaaastiskt gott! Tips om att ha i aborigin som ba ska in i ugnen i 20 min också. Jag kryddade mitt kött med sjukryddor OCH lite garam masala och det blev dunder!