Vegetarisk fatteh- Fattet hummos

Fatteh är en mycket populär rätt i Mellanöstern. Rätten har sina rötter i Libanon, Palestina och Syrien. Den kan tillagas på många olika vis, med bland annat kött, kyckling, aubergine eller vegetariskt. Riktigt gott! Du kan hitta recept på fatteh med kyckling HÄR! och fatteh med kött HÄR! Här kommer recept på “fattet hummos” som betyder “fatteh med kikärtor”. 

Se steg för steg hur jag lagar min fatteh HÄR!

4 portioner fattet hummos
4 st pitabröd (orientaliska tunnbröd)
Rapsolja till fritering
Yoghurtsås:
Ca 6 dl naturell yoghurt
3 msk tahina (kan uteslutas)
1-2 pressade vitlöksklyftor
0,5 citron
Salt
Kikärtorna:
Ca 500 g kokta kikärtor
Ca 4 dl vatten (gärna kikärtornas kokvatten)
1 citron
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
Garnering:
15 g smör+ 1 msk rapsolja
1 dl pinjenötter
0,5 tsk kanel
1 tsk paprika- eller chilipulver
Finhackad persilja (kan uteslutas)

Gör såhär:
Dela pitabröden i fyrkanter och fritera dem gyllene i het olja, låt rinna av på papper. Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen i en bunke och vispa den slät med en handvisp, ställ såsen åt sidan. Lägg kikärtorna i en kastrull tillsammans med vätska, citronsaft, salt och peppar. Värm upp kikärtorna med citron, vätska och alla kryddor, mosa dem lite lätt, med en sked samtidigt som de värms upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vätska om de känns för torra. HIT kan du förbereda alla moment tills det är dags att servera rätten. Så fort du lagt upp fatten ska den genast serveras.

Värm upp smöret med olja. Fräs pinjenötterna tills de blir gyllene. Fördela pitabröden på ett fat, lägg över varma kikärtor med sitt spad, ringla över yoghurtsåsen. Avsluta med pinjenötter tillsammans med allt smör, garnera med kanel, paprikapulver och persilja. Det är även väldigt gott att garnera med granatäppelkärnor. Servera genast!

Join the Conversation

  1. Jag hade inga pinjenötter hemma, men använde skalade mandlar istället och det blev gott det med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close