Hasselbacksgrönsaker

Ugnsbakade rotfrukter, pumpa och sötpotatis. Ett fantastiskt gott tillbehör till maten eller en hel måltid med sallad och en god dippsås. Mitt favorit tillbehör till detta är vispad chevré.

6 portioner
Ca 1,2 kg rotfrukter och pumpa (mixa fritt efter smak, jag har använt 1 butternutpumpa, rödbetor, palsternacka, morot och sötpotatis)
75 g smör
3 msk olivolja
3 msk färska finhackade örter eller 1 msk torkade örter (välj valfri ört efter smak. Jag har använt färsk timjan)
Zest från 1 citron
3 msk honung eller ljus sirap
2,5 tsk örtsalt eller 2 tsk salt
Svartpeppar

Serveringsförslag: Vispad chevre, recept HÄR!

Gör såhär:
Skala alla rotfrukter, pumpan och sötpotatis. Dela butternutpumpan i mitten och kärna ur. Resten av grönsakerna behåller du hela.  Lägg två träslevar eller chopsticks på sidorna av rotfrukterna. Detta gör du får att undvika att skära helt genom rotfrukterna med kniven. Skär tunna skåror på pumpan, sötpotatisen och rotfrukterna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smält smör i en liten kastrull. Dra bort från värmen och tillsätt sedan honung/sirap, zest från 1 citron, örter, örtsalt/salt och svartpeppar. Blanda noga och pensla sedan alla grönsaker på plåten. Tillaga mitt i ugnen i ca 35-40 min, tills grönsakerna mjuknar. Servera med valfritt tillbehör. 

Join the Conversation

  1. Jeannette Gustafsson says:

    Detta ser så gott ut och jag håller precis på att laga det! Men, jag undrar när ska man använda olivoljan? Ska den blandas ner i det smälta smöret eller ska man pensla grönsakerna med den först?

    1. Bitte says:

      I smörblandningen. Dom har glömt att nämna det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close