Fritos de coliflor-Chilenska blomkål

Frasiga friterade blomkål på chilenskt vis. Fritos de coliflor serveras gärna med potatismos. Dessa godbitar passar lika bra att serveras som en hel måltid med potatis och en het dippsås eller som en aptitretare vid maten. Du kan doppa och fritera andra grönsaker i smeten som tex broccoli, aubergine och zucchini.

4 portioner
1 blomkålshuvud
Olja till fritering
Smet:
2,5 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
2 st ägg
2 tsk torkad oregano
1,5 dl kolsyrat vatten
Ca 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Garnering:
Persilja & lime
Serveringsförslag:
Friterade potatisklyftor
Potatismos
Chilisås som tex sriracha

Gör såhär:
Dela blomkålshuvudet i buketter. Lägg i en gryta med vatten och salt. Koka tills blomkålen mjuknar lite, koka inte allt för mjuka, ca 6-8 min. Sila av ordentligt. Knäck äggen i en bunke, tillsätt oregano, salt, peppar och blanda. Blanda ihop majsstärkelse och mjöl i en skål och häll över äggen. Rör ihop allting. Häll över vatten samtidigt som du vispar smeten klumpfri med en handvisp.

Hetta upp olja till 180° i en kastrull, viktigt att oljan inte är för varm, då får smeten snabbt färg utanpå utan att blomkålen blir ordentligt friterade. Doppa blomkålen i smeten och droppa försiktigt ner i oljan. Tänk på att vispa smeten med jämna mellanrum, majsstärkelsen lägger sig gärna i botten av bunken. Fritera blomkålen gyllene ca 3-4 min på varje sida. Låt rinna av på papper. Toppa med persilja och pressa gärna lime över vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close