Dessa bröd heter “pizzabröd” hemma hos oss för att det är just vad dom är. Fyllda bröd med smak av pizza, tomatsås, riven ost och annat gott i. Man fyller dem med precis det man själv tycker om att ha på sin pizza. Kyckling, salami, räkor, köttfärs, mozzarella, det mesta funkar . Men se till att inte ha för blöt fyllning, annars rinner det mesta ur, lagom är bäst! Brödet är toppen att ta med på picknick, ha på buffén eller servera till soppan. Jag fyllde ett av mina bröd med mozzarella, tomat, färsk basilika och tomatsås. Det andra fylldes med ost, tomatsås och tonfisk.
2 fyllda bröd
Degen:
20 g färsk jäst
2,5 dl vatten
CA 5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Tomatsåsen:
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
1 d vatten
2 msk olivilja
1 msk oregano
0,5 tsk salt
0.5 tsk socker
1,5 tsk balsamvinäger
Pensling:
Ägg
Oregano
Sesamfrön
Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter. Mjöla degen, tänk bunken med plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i ca 45 min eller i kylen över natten.
Gör under tiden tomatsåsen:
Fräs vitlöken snabbt i olivoljan några sekunder. Lägg i tomatpuré och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 20 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna.
Häll ut degen på mjölat bord, dela i 2 lika stora delar och forma till bollar.
Kavla ut degen till en avlång platta och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Skär diagonala streck (se bild), lika mycket på båda sidorna. Du väljer hur du vill att brödet ska se ut. Om du har en blöt fyllning, med tex riven ost som kan rinna ut, så skär du inte så långa streck, då blir brödet mer inbakat, se bild nedan.
Lägg tomatsås i mitten, smula en mozarellaost och strö tomat och färsk basilika på. Du kan även fylla brödet med tomatsås, tonfisk/salami/räkor/kyckling, riven ost och lök. Vik sedan in kanterna på samma sätt som en fläta. Täck plåten med bakduk och låt jäsa 1 timme.Värm ugnen till 200°. Pensla brödet med ägg och strö på oregano eller sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min.