Georgisk spenat pkhali

Pkhali är en utsökt georgisk röra som kan tillagas på många olika sätt. Den kan bland annat göras med rödbetor och då får röran en härlig lilaröd färg. Varianten med spenat är en stor favorit med mycket smak av örter, rostade valnötter, vitlök och syra av vinäger. Underbar att servera som en dippa med bröd och vacker att duka fram på buffén.

6 portioner
800 g färsk spenat
1 liten knippe persilja (ca 50 g)
1 liten knippe färsk koriander (ca 50 g)
3 st salladslökar eller en gul lök
1-2 st vitlöksklyftor
100 g valnötter
3-4 msk vitvins vinäger (kan ersättas med citronjuice)
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen bockhornsklöver
Ca 1 tsk salt
Garnering:
Granatäppelkärnor 

Gör såhär:
Koka upp vatten, sänk värmen och lägg i spenaten. Låt sjuda i det heta vattnet i ca 1 min, tills det mjuknar en aning och sila sedan av ordentligt. När spenaten har svalnat pressar du ur överflödig vätska med händerna. Rosta valnötterna i en hel torr stekpanna i ca 3-4 min.Mixa spenaten i en matberedare snabbt några varv. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och mixa tills du får en fin slät grön röra. Låt röran kallna i kylen. Forma till små puckar, garnera med granatäppelkärnor och servera röran kall.

Join the Conversation

  1. Kan man använda mangold istället för spenat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close