Luftiga och läckra gifflar fyllda med massa gott. En härlig brunch eller fika att duka upp när man vill bjuda på något gott. Jag brukar låta degen jäsa i kylen över natten och bakar ut dem nästa dag. Helt underbart att duka upp en bricka där alla får plocka fritt och överaskas av vad som finns inuti. Bästa helglyxet hemma hos oss.
32 st gifflar
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
3 dl ljummen mjölk
2 ägg- vispade lätt för hand
50 g smält smör
1 dl socker
1 tsk salt
Ca 9 dl vetemjöl
Förslag på fyllning, välj fritt:
Marmelad, sylt, choklad, nötter, äppelmos, mandelmassa, smör och kanel, vaniljkräm, ost
Pensling:
Ägg
Garnering, välj fritt eller uteslut:
Florsocker utspädd med lite vatten, frön, pärlsocker
Gör såhär:
Häll mjölken över jästen, rör om och låt stå i 10 min. Blanda sedan i ägg och smält smör, blanda. Häll i de övriga ingredienserna och knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Degen är lite styv av äggen, den ska varken vara kladdig eller för kompakt, få till en smidig och lättarbetad deg. Täck bunken med plast och låt jäsa 1,5 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. Jag rekommenderar att degen får jäsa i kylen, 7-10 timmar för bäst resultat. De blir härligt luftiga och goda av den långa jästiden.
Förbered fyllningen som ska i gifflarna och ställ åt sidan. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en boll och täck med bakduk. Kavla ut en boll till en ca 28 cm rund platta, skär ut 8 st trianglar. Lägg fyllning längst ut på degen och rulla till en giffel. Lägg på en plåt med bakpapper, lägg med skarven nedåt så den inte öppnas upp i ugnen. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.
Värm ugnen till 200°. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på önskad garnering. Baka mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt svalna på plåten. Om du ska ha florsockerglasyr på väntar du tills de kommit ut ur ugnen, ringla över när de är helt kalla. De funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.
Jag bakade gifflar idag. Degen var perfekt! Mums!!
Så härligt 😀 Tack för att du lämnade en kommentar /Kram Zeina
Perfekt recept, mjuka och himmelsk goda tack Zeina muuumms <3
😀 Så bra att du blev nöjd, jätte kul att veta. Tack för att du berättar. Ha en fin helg /Zeina 🙂
Hejjjj du har fantastiska recepte … Ska prova all din mat 🙂
Hej 😀
Tack, underbart att läsa. Trevlig helg fina du /Zeina
Jag gjorde den här receptet idag, degen blev perfekt men fyllningen åkte ut på sidorna och det va inte mycket smak kvar 🙁
Kanske var för mycket fyllning i? Bättre lycka nästa gång. Kram /Zeina
Hej!
Tack för ett superrecept! Tänkte baka dessa gifflar idag.
Blir inte degen för söt med 1 dl socker i, med tanke på att jag ska ha ost i?
Tack 😀 nej de blir alldeles perfekt men du kan minska socker om du vill 😀 lycka till
Bästa bloggen!
ÅH tack snälla 😀
Om man gör dubbel sats, ändras jäs tiden då?
Nej tiden är densamma 🙂
Hej!
Hur gör du ifall man vill göra dessa en dag innan?
Förvara dem i kylen och värm dem lite snabbt innan servering nästa dag 😀
hej zina får dom jäsa mer än 10 timmar i kylskåpet
Det funkar jätte bra att jäsa dem längre 🙂
Hej villen jäst ska man använda till gifflar blåa eller röda jäst
Hej,
Båda funkar jättebra. Jag har använt blå
Hej.
Bakar detta receptet varje gång någon fyller år hemma. Så lyxigt med nybakade gifflar på födelsedagen.
Ohh de är så goda tack för underbart recept!
Blev mycket goda med ost och skinka.