Somrig och ljuvligt god paj med hallon och blåbär. I pajen har jag både vanligt pajdeg och smuldeg. En riktig fullträff till fikat!
Ca 10 bitar
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
100 g kallt smör
0,5 dl kallt vatten
Smuldeg:
150 g smör, skär i kuber
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
Fyllning:
500 g djupfrysta eller färska bär (jag har mixat 400 g frysta hallon och 100 g frysta blåbär)
3 msk potatismjöl
1,5-2 dl socker (beroende på hur söt du vill ha pajen, jag föredrar den mindre mängden)
Gör såhär:
Börja med att göra pajdegen. Blanda alla torra ingredienser gärna i en matberedare men en bunke funkar bra om du ska göra degen för hand. Blanda ihop allting och tillsätt smöret som är hackad i små kuber, blanda snabbt ihop allting tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet i omgångar så det fördelas jämnt i degen, överarbeta inte degen utan blanda ihop den snabbt. Kavla ut degen och lägg den på botten av en pajform. Tryck ut och jämna till den med händerna. Viktigt att degen kommer en bit över pajformens kant så den inte krymper ihop vid gräddning, tryck till kanterna lite. Ställ pajformen i kylen i ca 15 min, under tiden kan du förbereda smuldegen.
Smuldegen: Blanda ihop alla torra ingredienser, häll i smörkuberna och blanda tills du får en smuldeg. Bäst blir det att köra det några varv i matberedaren eller nyp ihop allting med fingrarna.
Värm ugnen till 200°. Nagga pajdegen som ligger i pajformen med en gaffel. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 10 min.
Blanda alla ingredienser till fyllningen, bären behövs inte tinas upp. Häll fyllningen över pajdegen. Fördela smuldegen jämnt över bären. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna en stund och servera sedan med glass eller vaniljsås.
Världens godaste hallonpaj, tack Zeina!