Asien/ Grytor/ Kyckling

Kare kare-Filippinsk gryta

Kare Kare är en filippinsk klassiker som gärna tillagas med oxsvans. Så god! Jag har gjort en förenklad variant med kycklingfilé. Såsen är krämig med smak av jordnötter och rostad ris som gör grytan fyllig.

4-6 portioner
3 st kycklingfiléer (ca 650 g)
3 msk jasminris
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 liten aubergine
150 g snake beans eller haricot verts (färska eller frysta)
2 st pak choi
1,5 dl jordnötssmör (creamy)
1 msk paprikapulver (se tips)
7 dl vatten
2 st hönsbuljongtärningar (kan ersättas med grönsaksbuljong)
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Jasminris
TIPS! I en autentisk kare kare har man egentligen annatto pulver som ger grytan en fin färg och lite smak, den har jag ersatt med paprikapulver.

Recept på adobo hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta riset på medelhög värme tills den får en gyllenbrun färg, det tar ca 15 min. Var noga med att röra runt med jämna mellanrum och ha koll så riset inte bränns. Lägg riset i en mortel och mortla tills du får en konsistens som påminner om ströbröd. Eller kör riset några varv i en mixer

Hacka kyckling i stora bitar, hacka lök i små tärningar, finhacka vitlök, hacka gröna bönor och aubergine mindre bitar. Hetta upp olja och stek löken glansig. Vänd i kyckling, vitlök, paprikapulver och stek tills kycklingen får färg, kycklingen behöver inte bli helt genomstekt. Tillsätt vatten, riset som du har rostat, buljong och rör runt. Vänd i jordnötssmör och blanda tills det löses upp. Vänd slutligen i aubergine, gröna bönor, blanda och smaka av med salt och peppar. Lägg ett lock på grytan och låt koka på medvärme i ca 20-25 min. Späd eventuellt ut grytan med vatten om den känns för tjock. Ha koll så grytan inte bränns vid i botten, rör runt med jämna mellanrum. Dela pak choi i klyftor och vänd ner i grytan, låt sjuda nån minut. Servera med ris!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Anna
    21/05/2020 at 19:17

    Hur göra med pak choi??

  • Leave a Reply