En riktigt smarrig köttfärslimpa med en god ketchupglaze på. Serveras med hemmagjord gräddsås, lingonsylt och potatis. Man kan förstås utesluta linonsylten om det blir lite för sött tillsammans med ketchup. Den är tillagad på Amerikansk vis där man gärna har en söt glaze på som påminner om barbequesås fast utan rökig smak. Saftig och full med härliga smaker. En riktig kalasmiddag!
6 portioner Köttfärslimpa
Köttfärslimpan:
500 g köttfärs av valfri sort
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 morot
1 dl ströbröd
1 ägg
4 msk finhackad persilja
3 msk ketchup
Salt & peppar efter smak
Glaze:
3/4 dl ketchup
3 msk söt och mild senap
1 msk farinsocker
Tillbehör:
700 g potatis
3 morötter
50 g smör
Gör såhär:
Koka upp potatis och morotslantar tills de mjuknar och sila av. Om du har små potatisar kan du behålla dem hela, om du har stora skär du dem i klyftor. Sila av och ställ åt sidan. Skär lök, vitlök, selleri och morot i bitar och kör i en mixer tills det blir finhackat. Har du ingen mixer kan du finhacka eller riva allting för hand. Vispa upp ägget och blanda med övriga ingredienser till köttfärslimpan. Låt stå och svälla i ca 15 min. Blanda alla ingredienser till glazen i en separat skål.
Värm ugnen till 210°. Forma färsen till en lång limpa i en ugnsform och pensla sedan på glazen. Lägg potatis och morot runt om limpan. Krydda potatis och morot med salt och peppar. Ta in mitt i ugnen och baka i 30 min. Ta ut formen från ugnen och klicka smör över potatis och morot. Ta in i ugnen igen, sänk värmen till 175° och baka i ytterligare 30 min. Ta ut och servera i skivor med gräddsås och lingonsylt.
Gräddsås
20 g smör
2 msk mjöl
5 dl grädde
2-3 msk soya (beroende på hur salt du vill ha smaken)
Valfri smaksättning:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond
Smält smöret och blanda i mjölet. Fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soya och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt 2-3 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen utan det. Rör om och låt sjuda 1 min. Klart!