Krempita- Vaniljkaka

Krämig vaniljkaka med frasig smördeg. Krempita är en mycket populär och omtyckt kaka från Balkan. Jag smakade denna kaka för flera år sen och älskade den. Fyllningen är en fluffig pudding med smak av vanilj, supergod. Det är mycket vispande och några moment i receptet men den är inte alls svår att baka. 

12 bitar
2 stora plattor smördeg (finns i kyldisken)
1,5 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
5 st ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl majsstärkelse
2 msk vaniljsocker
2 dl grädde
Florsocker till garnering

Gör såhär:
Lägg smördegsplattorna på bakplåtspapper, nagga med en gaffel och baka mitt i ugnen på 200° i ca 15 min, tills de blir gyllene och helt genomgräddade. Ställ åt sidan.

Seperera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en helt ren och nydiskad rostfri bunke (det blir lättare att vispa marängen då) och ställ åt sidan. Blanda äggulor, vaniljsocker, vetemjöl, majsstärkelse, 2 dl socker och 5 dl mjölk i en bunke. Blanda ordentligt tills du får en slät och klumpfri smet. Ställ åt sidan.

I en gryta kokar du upp 1 liter mjölk. Sänk värmen och vispa sedan i äggsmeten under ständig omrörning. Viktigt att du inte slutar röra om, för då blir det klumpar i smeten. Eftersom smeten snabbt kommer att bli tjock kan den lätt brännas vid i botten av grytan, ha koll. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar i ca 3-4 min. Ställ åt sidan medans du vispar marängen.

Vispa äggvitorna och blanda 1 dl socker i omgångar. Vispa tills du får en fast och vit maräng. Häll vaniljsmeten i marängen i omgångar och vispa samtidigt. Låt smeten svalna. Vispa grädden fast och vänd sedan ner den i smeten.

Lägg en av smördegsplattorna i botten av en mellanstor ugnsform, ca 35×25 cm. Om smördegsplattorna är mycket större än din ugnsform kan du skära ut överflödig deg innan du lägger dem i formen. Häll smeten över och bred den jämnt över smördegen. Skär den ena smördegsplattan i rutor och lägg rutorna på krämen. Ställ kakan i kylen i minst 4 timmar, tills den kallnar helt och stelnar. Pudra florsocker över och servera.  

Join the Conversation

  1. Bakade denna igår. Den har stått i kylen sedan 00, tog första biten nu idag kl 14:20. Det blev bara en smörja på tallriken? 🙁 Följt ingredienserna till punk och pricka. Väldigt god annars!

  2. Fleur says:

    Hej Zeina,
    Jag har provat ditt recept på Krempita, men jag fick problem med fyllning för att jag märkte att man behöver mer än 1,5 dl majsstärkelse och degen. Det blir inte så krispig som man vill som det ser ut på din bild :). Tacksam om du ger mer tips . Kan du vara snäll och visa vilken märke som du använder vad gäller degen?
    Tack på förhand.
    Mvh,
    Fleur

    1. Sanne says:

      Håller med…krämen blir vattnig..känns som det saknas en del

  3. Det blev supergott Gjorde precis som beskrivningen!

  4. Gjorde som det stod i receptet, det blev massor med kräm över, smördegen blev också hög i ugnen, och det ser ut som en jättekaka. Det blev nog fel någonstans. Smaken bra.

  5. Sara jag hade samma problem, men det löste sig när jag tog den färdiga smeten och lät den småkoka några minuter under ständig omrörning. Jag hade inte värmt äggulesmeten tillräckligt helt enkelt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close