Osmalieh/ Kunafa- Dessert från Mellanöstern

Osmalieh eller kunafa som den också kallas är en dessert från Mellanöstern/Turkiet. Den görs av långa, tunna spaghettiliknande trådar som heter kataifi/kadayif. Man bakar trådarna i smör först för att få dem krispiga och sen lägger man en krämig fyllning mellan. Som de allra flesta bakverk från Mellanöstern dränks desserten i sirap, resultatet blir sliskigt gott 😉 Denna underbara kaka kan göras på många olika sätt, men jag tycker att detta recept ger bäst resultat. Lagom söt med en krämig och god fyllning. Ibland har man även mozzarella i fyllningen, blir lite som en söt ostkaka då. Försök inte att byta ut smöret mot margarin, det är det osaltade smöret som gör kadaifidegen extra god. 

10 portioner Kunafa
500 g Kataifi eller kadayif trådar (finns vakuumförpackade, djupfrysta eller i kyldisken i bla orientaliska livsmedelsbutiker)
175 g osaltat smör
Fyllning:
5 dl ovispad grädde
5 dl mjölk
4 msk majsstärkelse
4 msk mannagryn
2 msk socker
2 msk vaniljsocker
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk vaniljsocker
TIPS! Du kan tillsätta  1 mozzarella i fyllningen.

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Kataifi:
Separera alla trådar från varandra, den bli många långa trådar av den lilla klumpen. Men de krymper ihop så fort de rostas i ugnen. Lägg alla trådar på en plåt. Värm ugnen till 200°.
Smält smöret, ringla den över alla trådar och blanda väl med händerna. Ta in mitt i ugnen och ha koll. De bränns vid snabbt. Öppna upp luckan med jämna mellanrum och vänd på trådarna varsamt så de får en jämn och fin färg. De ska bli gyllenbruna. Det är ok om du inte lyckas få färg på alla trådar. Så länge de rostas och blir krispiga så är det bra. Det tar ca 15 min att rosta allting. Ta ut och låt kallna.

Fyllningen:
Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, rör om ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar, ca 3-5 min. Blanda eventuellt i mozzarella och rör om tills den smälter (jag gör min kaka utan mozarella). Stäng av värmen och låt svalna. Hit kan du förbereda alla moment några timmar eller dagen innan servering om du vill det.

Värm ugnen till 200°. Använd en långpanna ( 30×40 cm) om du vill ha en tunn kaka eller en mellanstor ungsform (ca 35×25 cm) om du vill ha en hög kaka. Lägg hälften av den rostade kataifidegen på botten av formen, häll över fyllningen och bred den jämn, lägg över resten av degen. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min. Den ska bli varm och få en fin färg upptill. Ha koll, degen bränns vid snabbt. Ta ut och ringla över den kalla sirapen. Ställ åt sidan och låt kakan suga åt sig sirapen i minst 15 min. Den kan serveras varm eller kall.  Garnera eventuellt med finhackade pistagé- eller valnötter.

226
326 Kunafa
KunafaKunafaKunafa

Join the Conversation

  1. Annika says:

    Hejsan mästerkocken. Jag undrar bara vart man hittar trådarna? Finns det i vanliga butiker? Ser som vanligt oemotståndligt ut. ///Annika Ohlin

    1. Zeina Author says:

      Hejsan 🙂
      Jag har lagt till i receptet nu (tack för att du frågade) att de finns i bla orientaliska livsmedelsbutiker.
      Lycka till och ha en härlig dag!

    2. Hejsan! Jag älskar denna recepten, men jag undrar hur förvarar man rester och hur länge är den hållbar, ex, kyl och frys?
      Kan man exempelvis ha den i rumstemperatur och isåfall hur länge?

      Mvh/

      1. Zeina Author says:

        Tack 😀
        Du kan förvara den i kylen i ca 4 dagar och i frysen upp till 2 månader

  2. Mimmi says:

    Hej Zeina!
    Jag ska stå för middagen imorgon och bjuder över vänner. Eftersom jag själv är libanese så är det självklart att jag bjuder på libanesisk mat☺️
    Min fråga till dig är om man skulle kunna ha i Mozarella i den?
    Vill bara tala om att du är fantastisk och följer många av dina recept. Alla påminner mig om när man bodde hemma och åt mammas mat

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Va trevligt att läsa 🙂 Tack så hjärtligt. Du kan absolut ha i mozarella om du vill det. Lycka till och ha en trevlig kväll med dina gäster. Mvh Zeina

  3. Hej!

    Om man gör iordning hela desserten nu, Håller den sig bra i kylen till nästa dag? Kommer trådarna fortfarande vara krispiga och så?

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂 Trådarna mjuknar till nästa dag. Mvh Zeina

  4. Hej Zeina!
    Jag undrar vad man kan byta ut majsstälkelse till ifall man inte har det? Vi bor i Irak, kanske du vet vad man kan byta ut det till här i mellanöstern? I sånna fall skulle varit tacksam iom du gett namnet på det som man använder i irak för att få fyllningen tjock.

    1. Zeina Author says:

      Hej Jana
      Majsstärkelse (maizena) finns i Irak och används i många bakverk där. Den heter “Nicha”. Liknar mjöl, vitt pulver som man även brukar lägga i tex mahalabi (mjölkpudding) 🙂 Vet du vilken jag menar nu?

  5. Tack Zeina haha det tog tid att förklara för grannen vad jag ville ha från henne med tanke på att i arabiskan de har ingen “ch” bokstav så blev det största krångel med förklaringen men till slut hon gav mig ett paket pulver o sa att hon använder den för att få såserna tjockare, har precis kommit hem o kollat på den påsen o såg att hon skrivit med arabiska bokstäver på den “nisha” haha

  6. Pablo - Soleado.se says:

    Hej Zeina!

    En klasskamrat lagade den här desserten till mig en gång och den var faktisk god. Jag kan laga receptet nu. Tack för det.

    Ha en solig dag!

    Pablo – Soleado.se

  7. Roheen says:

    Gjorde denna till eid idag. Tack för receptet! Men min blev rätt så tjock/hög. Jag tänker hur ska man göra med trådarna. Lägga de kompakt eller luftigt när man sätter samman kakan?

    Mvh,

    1. Zeina Author says:

      Du ska dra isär trådarna som jag har gjort på bilderna, de ska inte ligga kompakt ihop 🙂

  8. Amani says:

    Hej!!
    Kan man byta din fyllning med färsk ost ??

    1. Zeina Author says:

      Nej det blir inte riktigt samma sak, har dock inte testat med färskost så jag vet inte hur resultatet blir. Rekommenderar helst mozarellaost 🙂

      1. Hej❤️ Angående grädden, ska det vara vispgrädde eller matlagningsgrädde? Vad är skillnaden☺️

  9. Anonym says:

    Hej Zeina jag undrar om hur många kalorier och hur lång tid det tar.

    1. Kcal mästare says:

      Ca 4000kcal i hela en bit kan ligga på ca 600 kcal

  10. Lillan says:

    Hej Zeina!
    Jag har celiaki men har varit nyfiken på denna rätt i åtskilliga år men förstår att den innehåller gluten?
    Kan man byta ut kataifi mot något som är glutenfritt, eller kan man göra något själv kanske?
    Önskar Dig en härlig dag! <3
    /Lillan

  11. En mellanöstling, Irak, Libanon says:

    Intressant att det står Irak, Libanon

  12. Rihab says:

    Hej Zeina!
    Ramadan Kareem och tack för alla dina recept!
    Jag undrar om man kan byta ut fyllningen mot din toast knafe fyllning?
    Ha en fortsatt bra Ramadan!

  13. emelie says:

    Hej! Kan jag förbereda allt och lägga in den i ugnen innan servering? Eller göra klart allt och frysa in och värma upp nästa dag? Vad är ditt bästa tips så de smakar bäst?
    Med vänlig hälsning, Emelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close